StoryEditorOCM
SplitNOVI PREOKRET

Šuta odlazi iz splitskog ‘Vodovoda‘: ‘Puljak me neosnovano blati po medijima, na novi natječaj se ne javljam!‘

Piše Split SD
10. veljače 2023. - 10:31

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Tomislav Šuta oglasio se nakon sudske odluke o nezakonitosti njegove smjene i najavio da odlazi iz firme i da se neće javiti na novi natječaj za direktora. 

- Godinu dana sam izložen politički motiviranim pritiscima gradonačelnika Puljka koji me na različite nezakonite načine pokušava onemogućiti da vodim poslovanje VIK-a. Iako je sud odlučio da je postupak moje smjene koju je proveo Grad Split nezakonit, što mi je moralna satisfakcija, ne sumnjam da će se nezakoniti postupci i pritisak Ivice Puljka koji me redovno neosnovano i bez dokaza blati u medijima nastaviti. Stoga odlazim iz tvrtke "Vodovod i kanalizacija".

Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera da se grčevito borim za mjesto direktora, ali kao profesionalna i odgovorna osoba nisam smio i htio da "ViK" ostane bez odgovorne osobe za zastupanje kako se ne bi zaustavilo poslovanje društva što nije moguće po Zakonu o trgovačkim društvima.

Kako Zakon propisuje, da ne bi došlo do poremećaja u poslovanju društva obavljat ću potrebne poslove do okončanja natječaja za novog direktora tvrtke "ViK" na koji se neću javiti - napisao je Šuta.

Trgovački sud u Splitu donio je u četvrtak rješenje kojim se odbija zahtjev Grada Splita za upis u sudski registar brisanja člana uprave kao neosnovan. Kako stoji u obrazloženju "utvrđeno je da je zahtjev za upis u sudski registar neosnovan iz razloga što je prijava potpisana od strane grada Splita koja nije osoba ovlaštena za zastupanje od strane predsjednika Nadzornog odbora".

Sud je također poništio i zahtjev grada Splita da se za privremenog direktora imenuje Tomislav Prljević. Istodobno je sud prihvatio protuprijedlog Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja, Segeta, Marine i Lećevice da se privremenim upraviteljem imenuje Tomislav Šuta. Sud je obrazložio da je odluka o opozivu dosadašnjeg člana Uprave bila donesena običnom, a ne potrebitom, dvostrukom većinom.

Sud je također smatrao čudnim inzistiranje Grada Splita da se za vršitelja dužnosti direktora imenuje Tomislav Prljević koji je i sam jasno odbio takav prijedlog i upozorio na nezakonitost postupka. Znakovito je poentiranje suda da je prijedlog Grada Splita u sferi politike, te da za sud, takvi razlozi nisu ni od kakvog značaja.

Tomislav Šuta je u "Vodovodu i kanalizaciji" radio kao direktor od 2018. do ožujka 2022. godine kada mu je istekao mandat. Tada su ga u ožujku 2022. predstavnici svih gradova i općina izabrali za vršitelja dužnosti direktora do imenovanja nove uprave.

- Raspisan je novi natječaj na koji se Tomislav Šuta javio te je jedini ispunjavao uvjete. Grad Split pod svaku cijenu je htio poništiti taj natječaj i za to su morali imati suglasnost Skupštine  "Vodovoda i kanalizacije", ali je tada nisu dobili, kao što je nisu dobili ni na posljednjoj skupštini u siječnju ove godine. Grad Split je ipak proglasio smjenu Tomislava Šute te tražio od Trgovačkog suda da se ime Tomislava Šute briše iz registra na što su ostali gradovi pokrenuli sudski postupak zbog nezakonite smjene direktora - stoji u priopćenju.

Konferencija za medije organizirana je u 12.30 sati u "ViK-u". 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:03