StoryEditorOCM
Splitzatvorite prozore

Sumporovodik na Karepovcu nakratko otišao u crveno, iz Higijenskog umiruju Splićane: Ponovi li se, sve ćemo alarmirati

Piše Tanja Gattin
24. ožujka 2023. - 13:37

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin, potvrdila nam je da su bile povišene vrijednosti sumporovodika na Karepovcu, ali da se situacija normalizirala.

- To pratimo na dnevnoj razini i odmah smo obavijestili inspekciju. Nije bilo povišeno do razine da bi ugrožavalo zdravlje, ali bi bilo dobro, s obzirom na to da je iritirajuće i neugodnog mirisa, da građani zatvore prozore. U međuvremenu se situacija normalizirala - kazala je ravnateljica Karin.

Više informacija dao je Nenad Periš iz Službe za zdravstvenu ekologiju.

- To je bila trenutna vrijednost sumporovodika na mjernoj postaji Karepovac u 10 sati. Ta informacija bila je označena s crvenom bojom na 2 displeja, kod Lučke uprave i kod zgrade Nastavnog zavoda. Nakon pola sata vrijednosti su se vratile u normalu. Ako se ponovi takva situacija, obavijestit ćemo građane i inspekciju - kazao je Nenad Periš.

Napominje da mjere kvalitetu zraka i u gradskom kotaru Brda, u neposredno blizini Sjeverne luke. Tamo mjere lebdeće čestice, ukupnu taložnu tvar i metale u njima kod najbližih stambenih objekta pokraj Sjeverne luke.

- Dvije postaje za mjerenje lebdećih čestica postavljenene su temeljem zahtjeva Grada Splita i nakon 15 dana izvršili smo prvo uzorkovanje. Moramo pričekati par dana da bi dobili rezultate i tada  ćemo o njima obavijestiti Grad kao naručitelja i građane. Mjerenja za lebdeće čestice će se obavljati u svakom godišnjem dobu po 15 dana, dok će postaje za ukupnu taložnu tvar koju je samoinicijativno postavio Zavod biti kontinuirano izložene prašini, tako da ćemo imati 3 vrste ispitivanja, sve prema Pravilniku o praćenju kvalitete zraka odnosno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku  i sve su metode akreditirane i referentne na nivou EU.

- Taložne tvari su veće čestice od lebdećih i imaju već utjecaj na prostore koji su bliže prostoru onečišćenja i na njih treba obrati pažnju i dobiti cjeloviti sliku o ocjeni kvalitete zraka - kazao je Nenad Periš. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 09:32