StoryEditor
SplitFešta za pamćenje

Sudamja iz tinela!

Piše PSD
1. svibnja 2020. - 11:41
Nikola Vilic/Cropix

Dragi čitatelji 'Slobodne Dalmacije' a posebno Splićanke i Splićani koji ste ovih prekrasnih proljetnih dana navikli biti na ulicama i pjacama grada, obilazeći izložbe, slušajući 'ozbiljne' koncerte i klapske pisme, diveći se plesnom umijeću, svratili možda na utakmice, pratili regate, obilazili izložbe ili barem sjedili s društvom na gradskim štekatima guštajući u šušuru kakav se u Splitu događa samo jednom na godinu - uoči blagdana gradskoga zaštitnika svetoga Dujma, naše fjere koji od davnine zovemo Sudamja: sada je sve drugačije. 

Primorani smo zbog svjetske epidemije koronavirusa 'visiti' po tinelima, a oni sretniji mogu bez straha samo do okućnice. Ali Sudamje, kako ju je bilo kroz sva splitska stoljeća i proljeća, tako će je biti i u ovim depresivnim vremenima! Zašto ne bismo proslavili, ako već ne možemo na uobičajeni, onda na drugačiji način, onako kako zadnjih mjeseci cijeli svijet prakticira – virtualno.

Mi iz 'Slobodne' pripremit ćemo za vas Sudamju koju ćete sigurno pamtiti. Ako ne po lijepom vremenu, onda sigurno po lijepim sadržajima, uključivši u našu virtualnu fjeru sve detalje one 'prave' proslave.

Počevši s prvim danom svibnja objavljivat ćemo priloge koji će zasigurno prizvati strast i dobru volju kojom smo cili život slavili dane svetoga Duje: na čitanje ćemo vam ponuditi serijal Inoslava Beškera o porijeklu, kultu, te pučkom i sakralnom kultu svetoga Dujma iz pera Inoslava Beškera, izložbu dječjih radova, puno dalmatinske pjesme i plesa, putem videa obratit će nam se Dujmov nasljednik splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, našu virtualnu fjeru ispunit ćemo  igrama, glazbom, plesom, kvizom, slagalicama. 

Na našu feštu 'Sudamja iz tinela' pozvali smo Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, KUD Jedinstvo, klapu Filip Dević, a pozivamo i sve koji žele predložiti svoj prigodni prilog da nam se jave. U video i foto-materijalima naših fotoreportera prizvat ćemo sjećanje na neke radosnije dane, obnoviti sjaj Dujmove procesije, međunarodne veslačke regate, popularne tombole, šarenog tradicionalnog sajma, raskalašenih koncerata, sve one dječje klepetuše i moderne oprave šetača! 

Dječja zbirka radova 'Moj Sv. Duje' je natječaj na koji smo pozvali svu djecu od treće do četrnaeste godine da nam pošalju crteže, sastave, pjesme na temu Splita i Sudamje. Ove godine radove je bilo dovoljno slikati mobitelom i poslat na naš mail. I u tim iznimnim uvjetima već su nam se javili mnogi roditelji i djeca, aktivirali se nastavnici, te smo dobili brojne dječje radove. Odabrat ćemo najbolje i 7. svibnja objaviti na 'Slobodninom' portalu, ali i kao megaposter u tiskanom izdanju novine. Djeca, roditelji, tete iz vrtića i nastavnici stvarno su se iskazali - svaka čast.

Pratite 'Sudamju iz tinela' jer bit će to virtualna fjera za pamćenje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2021 19:52