StoryEditorOCM
SplitODBIJENICA GRADU

Sudac Trgovačkog suda očitao bukvicu Banovini; odbijen Puljkov zahtjev za smjenom Šute s mjesta direktora ‘Vodovoda‘!

Piše Split SD
9. veljače 2023. - 14:07

Trgovački sud u Splitu po sucu Ivi Bakaliću, donio je rješenje da se odbija zahtjev Grada Splita za "upis u sudski registar brisanje člana uprave kao neosnovan".

Prevedeno na jezik običnoga puka - odbijen je zahtjev gradonačelnika Ivice Puljka da se Tomislav Šuta smijeni s mjesta direktora "Vodovoda i kanalizacije".

image
Duje Klarić/Cropix

- Utvrđeno je da je zahtjev za upis u sudski registar neosnovan iz razloga što je prijava potpisana od strane Grada Splita koja nije osoba ovlaštena za zastupanje i od strane predsjednika nadzornog odbora - ovako je sudac Bakalić objasnio svoju odluku.

U drugom je pak postupku poništio i zahtjev Grada za imenovanjem Tomislava Prljevića kao privremenog direktora, a prihvatio protuprijedlog Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja, Segeta, Marine i Lećevice da se privremenim upraviteljem firme proglasi upravo Tomislav Šuta. I to sve do izbora novog direktora na natječaju.

image
Duje Klarić/Cropix

- Odluka o opozivu dosadašnjeg člana Uprave donesena je običnom, a ne dvostrukom većinom glasova, što je u suprotnosti s mišljenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iz kojeg bi proizlazilo da je dvostruka većina potrebna kako za imenovanje člana uprave, tako i za njegov opoziv - obrazložio je među ostalim sudac svoju odluku.

Takvim stavom, smatra sudac, spriječava se mogućnost da se u bilo kojem trenutku običnom većinom može izazvati kriza upravljanjem ove gradske tvrtke. Grad Split, podsjećamo, vlasnik je 56,83 posto "Vodovoda i kanalizacije".

image
Tom Dubravec/Cropix

Pravni stav Grada Splita, zaključio je sud, nije pravno utemeljen. Sud je posebno ih je začudilo inzistiranje Banovine da se na mjesto direktora stavi njegov zamjenik Prljević, koji je sam kazao kako mu to ne pada na pamet, upozoravajući kako je i smjena direktora nezakonita.

- Ako je takav prijedlog u sferi politike, za sud takvi razlozi i tako nisu od nikakvoga značaja - oštar i jasan u isto vrijeme bio je sudac Bakalić.

Protiv ovog rješenja Grad Split može uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske u idućih osam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 17:52