StoryEditorOCM
Splithvaljeni projekt

Studentski centar novčano je potaknuo njihov ‘UniCompoST‘: evo koje je rješenje za biorazgradivi otpad smislila mlada ekipa s dvaju splitskih fakulteta

Piše Mila Puljiz /Universitas
19. srpnja 2021. - 12:13

Da ćemo se morati puno pažljivije odnositi prema sortiranju otpada, svi već znamo, no neki su otišli i korak dalje. Projekt UniCompoST pokrenuli su Zvonimir Jukić i Ante Čović-Stanić, oboje su završili diplomski studij Kemijske tehnologije na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, a nakon nekog vremena, ekipi su se pridružile Josipa Bračić i Pamela Pinjuh, studentice Ekonomskog fakulteta u Splitu.

- Projekt smo krenuli razvijati dok smo bili na diplomskom studiju u sklopu “PAZI!” projekta. Riječ je bila o programu društveno-korisnog učenja u zaštiti okoliša, te smo se mi fokusirali na rješavanje problema biorazgradivog otpada koji zahvaća sve pore našeg društva. Ideja je bila razviti uređaj koji će automatizacijom svih mehaničkih i bioloških operacija, prevoditi biorazgradivi otpad u kvalitetno organsko gnojivo u kratkom roku.

Nakon detaljne analize tržišta i postojećih rješenja krenuli smo u razvoj dva proizvoda koja kombiniraju obradu biorazgradivog otpada na mjestu nastanka, bez potrebnog prethodnog znanja i iskustva. Na taj način želimo omogućiti korisnicima da u svoju svakodnevnicu i poslovanje implementiraju kružno gospodarstvo, održivi razvoj i klimatsku otpornost pričaju nam mladi poduzetnici, te dodatno pojašnjavaju:

- Korisnik kroz uređaj svakodnevno kompostira biorazgradivi otpad, proizvodi kompost, kompost koristi pri uzgoju bilja, plodove bilja konzumira, a ostatke ponovno kompostira. Na taj način imamo kruženje tvari u prirodi. Trenutno radimo na dva uređaja koja su namijenjena urbanim sredinama (kućanstva, restorani, menze, supermarketi, hoteli, škole, …) a u konačnici asortiman želimo zaokružiti s još dva proizvoda za ruralne sredine.


 

Nedavno ste dobili sredstva od Studentskog centra, u što ćete uložiti te novce?
- Tako je. Novac ćemo uložiti u daljnji razvoj ova dva proizvoda, u nabavu dodatne opreme za rad, plaćanje kooperanata u razvoju, nabavu sirovine, marketing i promidžbu proizvoda. I ovim putem želimo zahvaliti Studentskom centru što su prepoznali potencijal i podržali projekt.
Problematika biootpada je uvijek aktualna, koji su koraci i načini rješavanja ovog problema?
- Biootpad je frakcija otpada koja čini oko 35 posto ukupne količine otpada koja se generira na godišnjoj razini u RH. Biootpad je mač s dvije oštrice - ako se sa njim ne gospodari na ispravan način on postaje veliki ekološki problem jer biootpad odbačen bez prethodne obrade emitira velike koncentracije stakleničkih plinova, stvara neugodne mirise, zagađuje tlo toksinima koji se u njemu nalaze, zagađuje podzemne i površinske izvore pitke vode, a u konačnici velike količine biootpada zatrpavaju odlagališta i skraćuju njegov životni vijek.

Sinergija dionika

Da bi se riješio problem biootpada potrebna je sinergija između svih dionika u sustavu gospodarenja otpadom - krajnjih korisnika, komunalnih poduzeća i javne uprave, zatim edukacija stanovništva, stalno ulaganje i modernizacija infrastrukture u sustavu gospodarenja otpadom čime će se biootpad prevesti iz problema u korisnu sirovinu. Potrebno je također smanjiti količine biootpada koje nastaju u kućanstvima i industriji kroz bolje planiranje nabave i potrošnje, poticati stanovništvo na kućno kompostiranje itd. Problem se čini kao velik i nerješiv, ali samo promjenom u načinu razmišljanja možemo napraviti nekoliko koraka u rješavanju ovog problema.
Što se sve ubraja u biorazgradivi otpad?
- U biorazgradivi otpad ubrajaju se papir, karton, prirodni tekstil, drvo, otpad od hrane i pripreme hrane iz kućanstva i objekata koji poslužuju hranu, otpad iz prerađivačke industrije (prerada hrane), vrtni otpad i otpad nastao održavanjem javnih zelenih površina.
Planovi za budućnost?
- Kolega Ante i ja smo trenutno zaposleni, ali izvan struke, te se planiramo usavršavati u području gospodarenja otpadom i procesima biološke obrade otpada, a onda u bliskoj budućnosti projekt pretvoriti u tvrtku s održivim poslovanjem.

image
Zvonimir Jukić, Pamela Pinjuh, Ante Čović Stanić i Josipa Bračić
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 09:43