StoryEditorOCM
Splitprava avantura

Studentima kreće sezona potrage za stanovima: najprije se strpite da turisti izađu iz prostora u kojem ćete vjerojatno biti samo do lipnja, a onda pripremite malo bogatstvo prije nego uselite

Piše Vinko Paić
21. kolovoza 2021. - 22:20

Kalendarska jesen je pred vratima, baš kao i nova akademska godina, a iako će studenti u fakultetske klupe sjesti tek u listopadu (ako to naravno dozvole epidemiološki uvjeti), već sada vlada prava pomama za podstanarskim stanovima. U nekima od njih još uvijek su turisti, pa neki iznajmljivači do posljednjeg trenutka kalkuliraju kada će primiti studente, nadajući se kako će turistička sezona potrajati što dulje.

- Morala sam odjaviti stan u šestom mjesecu nadajući se kako ću se moći vratiti u njega u rujnu, međutim vlasnica mi je rekla da su joj turisti sve do polovine devetog mjeseca. Tako da se sad za jesenske rokove pripremam kod kuće i idem na ispite iz svog mjesta autobusom do Splita koje je udaljeno skoro 150 kilometara, piše na društvenim mrežama u grupi za najam stanova jedna razočarana studentica.

Uvjerena je kako će se u trenutku kad turisti polako počnu napuštati stanove i apartmane svi smještajni kapaciteti iznajmiti u trenu, po principu one stare narodne uzrečice: Tko prvi, njegova djevojka.

Tim tragom odlučili smo provjeriti kakva je trenutačna ponuda stanova za iznajmljivanje u tri najveća dalmatinska grada, ujedno i popularnim sveučilišnim centrima.

Traži se polog

Počeli smo sa Splitom. Premda smo očekivali kako će ponuda na stranici Njuškalo zbog turističke sezone biti siromašna ostali smo iznenađeni jer se već sada može pronaći popriličan broj oglasa u kojima se nude stanovi za studente - doduše većina ih je dostupna za useljenje tek od druge polovice rujna ili prvog dana listopada - što znači da su u njima trenutno turisti.

Sada ćemo se opet poslužiti jednom našom poznatom izrekom: Koliko para, toliko muzike. Naime, cijene mjesečnog najma kreću se od 300 eura što je i neka najčešća cijena pa sve od 500 do 600 eura. Što je cijena veća to znači da je i stan komodniji i nema namještaj još "iz doba Tita", ali isto tako i da će u njemu živjeti najmanje troje ili više studenata koji će dijeliti troškove mjesečne najamnine i režija. Što je cijena manja, vjerojatnije je da ćete naići na oskudan, ali pristojno opremljen stan bez nekog većeg luksuza, namijenjen jednoj do dvije osobe.

Kao najatraktivnije lokacije u Splitu, logično, one su u blizini sveučilišnog Kampusa na Visokoj gdje dnevno cirkulira i najveći broj studenata, pa im odgovara da im se stan nalazi u blizini fakulteta.

Primjećujemo i da većina najmodavaca obavezno traži polog prilikom useljenja u visini jedne stanarine, a možda će vam se i dogoditi da ćete uz to morati platiti i agencijsku proviziju ukoliko se stan iznajmljuje preko agencije (ona se najčešće kreće od 200 do 500 eura). Kad se sve zbroji i oduzme, poprilično skup sport.

Recimo da imate dijete koje je upravo postalo brucoš i tražite mu stan u Splitu. Ako imate tu (ne)sreću da naiđete na smještaj koji će odgovarati vašim potrebama gotovo sigurno će vam se dogoditi da ćete odmah u startu - samo da vam dijete uđe u stan - iskeširati jednu mjesečnu cijenu najamnine, polog te platiti agencijsku proviziju, što vas može izaći i blizu tisuću eura pa i više.

Ono što nam također bode oči je i napomena najmodavaca da se stanovi iznajmljuju do ljeta 2022. godine, a takvih je oglasa na Njuškalu i do 90 posto.

Agencijska provizija

Okrećemo broj mobitela naveden u oglasu za dvosobni stan u blizini Kampusa dostupan od 1. listopada koji se iznajmljuje za 500 eura mjesečno, a isto toliko treba dati pologa kao i agencijske provizije.

- Stan je nedavno renoviran i namijenjen je za dvoje studenata jer ima dvije sobe. Režije su po potrošnji, ali nisu velike, govori nam ljubazna gospođa.

Pitamo je može li na nam oprostiti polog i proviziju za agenciju na što odlučno kaže: A ne, ne, ne mogu to. Virujte mi, toliko već imam upita, a tek je danas objavljen oglas. Ako nećete vi, ima tko će. Polog je tu da se osiguram ako dođe do neke štete. Ako sve bude okej, bit će vam vraćen kad budete izlazili, ističe žena.

Nailazimo na još jedan dvosoban stan, nalazi se na Manušu, u blizini Pravnog fakulteta. Za razliku od prethodnog, ovaj se iznajmljuje tijekom cijele godine i ne mora se izaći prije ljeta, a mjesečna najamnina iznosi 570 eura, s time da ne morate dati polog, ali morate agencijsku proviziju u visini mjesečnog najma, dakle 570 eura.

Da se može naći i povoljnih smještaja pokazuje primjer potpuno namještene garsonijere u Varošu od 25 kvadrata u prizemlju kuće dostupne od 1. listopada i samo izvan turističke sezone. Cijena joj je prihvatljivih 2000 kuna (oko 265 eura), u što su uključene i sve režije izuzev struje (voda, čistoća, komunalno, internet i televizija). Vlasnik ne traži polog, ali je agencijska provizija u visini mjesečnog najma obvezna.

Ako želite izbjeći proviziju agencije naš je savjet da se uključite u razne Facebook grupe koje se bave iznajmljivanjem stanova, primjerice 'Najam stanova Split i okolica bez agencije i dugoročno' gdje ćete kao što i sam naziv grupe kaže pronaći dosta stanova za iznajmljivanje a da ne morate morate davati proviziju agenciji, pa i polog najmodavcima.

Za kraj smo na Njuškalu pregledali trenutnu ponudu stanova u Dubrovniku i Zadru. Cijene i uvjeti iznajmljivanja doslovno su identični onima opisanima u prethodnim recima za Split. I dok se u Zadru u ovom trenutku može pronaći veći broj oglasa, u Dubrovniku je ponuda stanova za rentanje sada jako mala, gotovo pa nikakva (može se doslovno pobrojati na prste jedne ruke). No ne sumnjamo kako će se u gradu podno Srđa i to promijeniti što se jesen bude približavala, a dani bivali sve kraći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 21:01