StoryEditor
Splitdopis Banovini

Struka ruši Oparin masterplan za Kopilicu i Istočnu obalu: Rješenja za izmjene GUP-a neuvjerljiva su i nedorečena, a ciljevi i metode rada nejasni

12. studenog 2020. - 23:15
Panorama SplitaBožidar Vukičević/Arhiv/Cropix

Stručni osvrt na Masterplan za Istočnu obalu i Kopilicu gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i vijećnicima Gradskog vijeća uputilo je danas šest splitskih i hrvatskih strukovnih organizacija i institucija iz područja arhitekture, reagirajući na sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama generalnog urbanističkog plana grada Splita.

Društvo arhitekata Splita (DAS), Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu (FGAG), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Split (HKA PO Split), Hrvatska komora arhitekata – Odbor za urbanizam (HKA OU), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Udruga hrvatskih urbanista (UHU) svom su dopisu čelnim ljudima grada pod Marjanom, pozdravljajući namjeru da ozbiljno prionu rješavanju svojih razvojnih i prostornih problema, iznijeli i brojna upozorenja na postupak koji je prethodio ovoj raspravi na Gradskom vijeću.

Kako navode, u posljednje se vrijeme u Hrvatskoj pojavljuju slučajevi izrade Masterplanova, koje u pravilu izrađuju inozemni konzultanti, uz više ili manje uspješna prostorna rješenja, za, u pravilu, najvrednije i najpotentnije gradske zone. Pri izradi takvih studija najčešće se, smatraju, ignoriraju, ili površno analiziraju uvjeti koji proizlaze iz lokalnog zakonodavnog okvira i postojeće prostorno-planske dokumentacije.

To je, kako ističu, slučaj i sa splitskim Masterplanom, koji je predstavljen kao polazište za pokretanje izmjena i dopuna temeljnih gradskih prostornih planova.

Arhitektonska se struka jednoglasno odredila kako ˝masterplan˝, kao takav nije forma predviđena našim zakonodavnim okvirom koji uređuje područje prostornog planiranja.

image
Paun Paunović/Arhiv/Cropix

- Rješenja predstavljena u masterplan-studiji, a kojima se bitno utječe na prometni sustav, transformaciju važnih gradskih predjela i sliku grada u neposrednoj blizini zaštićene gradske jezgre, s prostorno-planerskog gledišta neuvjerljiva su i nedorečena. Razina razrade i razina prostornih provjera predloženih rješenja, a osobito grafički prikazi, ne dokazuju očekivanu razinu stručne uvjerljivosti i argumentacije niti su uvjerljivi u smislu dokaza stručnih kompetencija prostorno-planerske ili bilo koje tehničke struke. Ciljevi i metode rada su nejasni, a ponuđena prostorna rješenja niti su stručno utemeljena niti uvjerljivo argumentirana te ostaju paušalna i bez adekvatnih prostornih provjera – stoji u dopisu organizacija i institucija, kojime zaključuju kako je masterplan-studija uspješna jedino u dijelu utvrđivanja komercijalnog potencijala Istočne obale i Kopilice, gdje, nažalost, staje sva njena stručna utemeljenost.

Ističući kako ona ne može zamijeniti proceduru urbanističko-arhitektonskog natječaja, koja je provjereni model odabira najkvalitetnijih prostornih rješenja, gradske vijećnike pozivaju na oprez prilikom izjašnjavanja o ovoj studiji.

- Za vrijedne urbane sredine kao što je Split nužno je primijeniti odredbe Zakona o prostornom uređenju, te pribaviti više stručnih prijedloga rješenja, kako bi se ona mogla međusobno usporediti. Ovaj način je nešto dugotrajniji i skuplji, ali su i posljedice prostornog planiranja dugoročne, te ih je, ako su k tome i negativne, teško i skupo, a ponekad i nemoguće ispraviti - upozoravaju potpisnici osvrta.

CIJELI STRUČNI OSVRT (PDF DOKUMENT) MOŽETE PROČITATI NA OVOM LINKU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 04:00