StoryEditor
SplitPomoć stručnjaka

Struka potvrdila sumnje Društva Marjan: Gradonačelnik je obmanuo gradske vijećnike i javnost, odbija ukinuti građevinska područja na Marjanu

Piše PSD
7. siječnja 2021. - 21:19

Društvo Marjan je tijekom četvrtka demantiralo riječi gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 17. prosinca 2020., kako kažu, obmanuo građane.

Opara je na ovoj sjednici objašnjavajući zašto ne bi trebalo ukinuti građevinska područja u zaštićenoj park-šumi Marjan, kazao da bi se ukidanjem ovih područja onemogućili svi radovi, uključujući obnovu ceste, rasvjete, vodovoda, dohranjivanje plaža i slično.

- Građevinsko područje nije i građevinska parcela. Da biste vi obnovili cestu, zoološki vrt, vodovod, rasvjetu na Marjanu, ona mora imati status građevinskog područja, ali ne i građevinske parcele. Urbana pravila i niz zaštita onemogućuje gradnju u zaštićenom području. Ukidanje građevinskih područja značilo bi da se na nekoj od plaža kao Kaštelet ili Kašjuni, ne može niti dohranjivati plaža niti napraviti puteljak. Zbog toga u dimenzioniranju zaštite naši prethodnici su u dosadašnjoj planskoj dokumentaciji dali najbolji okvir za zaštitu istog. Da je tome tako svjedoči i činjenica da od GUP-a, koji je donešen u prosincu 2005. godine, do danas, ja ne znam da je bilo ikakvih gradnji u zaštićenom području. Jer to nije moguće - kazao je tom prilikom Opara.

Ne vjerujući gradonačelnikovim riječima, Društvo Marjan je zatražilo pomoć stručnjaka.

- S obzirom da je tumačenje prostorno planske dokumentacije nešto što bi prije svih trebale tumačiti stručne osobe, upit o posljedicama ukidanja građevinskih područja unutar zaštićenog područja PŠ Marjan postavili smo Društvo arhitekata Splita koje je potvrdilo naše sumnje, da ono izgovoreno od strane gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na Gradskom vijeću Grada Splita ne odgovara istini.

Kada tome pridodamo da županija planira ukinuti obvezu izrade Prostornog plana područja posebnih (PPPO) obilježja za PŠ Marjan, već sad možemo reći da će Andro Krstulović Opara biti jedan od direktno odgovornih za eventualnu buduću gradnju unutar PŠ Marjan. 2005. godine je sudjelovao u izglasavanju građevinskih područja unutar park-šume, a sada ih odbija ukinuti - objasnili su.

Društvo splitskih arhitekata potvrdilo je njihove riječi.

- Ukidanjem građevinskih područja unutar Park šume Marjan ne bi se izgubila mogućnost izgradnje infrastrukture niti rekonstrukcije postojećih (legalnih) zgrada u postojećim gabaritima, međutim plaže u tom slučaju ne mogu biti uređene već samo prirodne - zaključak je Daše Gazde, predsjednice DAS-a koja dalje objašnjava i zašto bi ukidanje obveze PPPO-a za splitsku park-šumu moglo biit opasno. Cijelo obrazloženje pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 15:08