StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Stručnjak ukazao kakve opasnosti vrebaju u Dioklecijanovim podrumima. Policajce i rendgene na ulaz! I pse i skenere!

Piše Damir Šarac
20. listopada 2023. - 10:55

Kad laičko oko pročita pismeno mišljenje dr. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu, na temu Dioklecijanovih podruma, ne može, što bi se reklu u starome Splitu – nego ostat zavrteć!

Tema bi bila uklanjanje prodajnih štandova s umjetninama i suvenirima iz centralnog hodnika Podruma, nastavak na Dioklecijanov cardo koji s Peristila ponire na Rivu, pa i preporučuje dobro: da se uspostavi i noćni režim komunikacije, ali u osebujnom dopisu se ovog puta nije bavio samo konzervatorskim specijalnostima – zaštitom spomenika nulte kategorije, svjetskom kulturnom baštinom, nego – terorizmom.

image

Radoslav Bužančić

Saša Burić/Cropix

Očekivali smo da o ovom dokumentu ovisi puno toga, ponajprije da će se razriješiti nešto oko sudbine obitelji koje desetljećima žive od prodaje u Podrumima, koju gradonačelnik Puljak želi dokinuti, a dobili smo svojevrsnu analizu aktualne sigurnosne situacije u svijetu. Pa i kod nas.

Maskirani vojnici

Navodi, naime, kako je sigurnosni rizik u Dioklecijanovim podrumima pojačan nakon vatrenog sukoba Rusije i Ukrajine, pa bi prema mišljenju konzervatorske struke trebalo u Podrumima uspostaviti "režim kakav se sreće na aerodromima glede ostavljenih stvari bez nadzora i ostalih potencijalnih opasnosti". Što ovo znači: na ulazu postaviti policajce maškarane u rimske vojnike – da se ne kvari dojam, rendgene, skenere, pse i traku na koju će turisti i građani-prolaznici istresti sadržaj džepova, ostaviti remenove s hlača i bosi pristupiti antičkoj strukturi. U odaje se neće moći unositi dezodoransi, bočice s vodom ni plastični pištolji.

Tek kad se gosti pokažu "čistima" moći će izvaditi mobitele i napraviti selfie, poslušati vodiče i čuditi se starinama koje još stameno stoje. Mišljenje je, nažalost, pisano prije nego što se zakuhalo na Bliskom istoku, i sada bi stupanj sigurnosti trebalo dignuti na još višu razinu. Pored Rusa, sad je splitski turizam u ozbiljnoj pogibelji od hamasovaca, hezbollahovaca, džihadista i ostalih nemani koje bi nas mogle bombizati. E da su samo Rusi, još bi se nekako i škapulali. Ali ovi zamotani...

Brojači posjetitelja

Doduše, pročelnikov dopis nije sasvim bez osnova, prije nekoliko godina kao pripremni dokument budućeg Plana upravljanja Dioklecijanovim podrumima iskusni sigurnjaci izradili su studiju rizika, ali koliko se sjećamo, preporučili su samo uklanjanje štandova na ulazu u Podrume s Rive zbog velike fluktuacije ljudi, jer se baš na tome mjestu granaju Podrumi na istočne i zapadne i najveća je gužva. Na taj način mogla bi se uvesti kontrola ulaska i postaviti brojači posjetitelja. I to bi bilo to. Osim ako sada nanovo treba naručiti i platiti neki novi elaborat. Koji bi možda procijenio kako bi – u skladu sa svjetskim nestabilnostima i raketiranjima na svim stranama – Dioklecijanove podrume valjalo prenamijeniti u sklonište. Ako su Podrumi izdržali skoro dvije tisuće godina gotovo netaknuti (a što je sve preko njih prošlo), poslužit će i našem dobu.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 15:39