StoryEditorOCM
SplitNENAD PERIŠ

Stručnjak o zagađenju na Brdima: ‘Ovo je veliki problem! Otkad mjerimo, nismo imali povećane koncentracije arsena‘

31. ožujka 2023. - 18:14

Prvi rezultati mjerenja kakvoće zraka na Brdima ukazuju na ogromno odstupanje od prosječnih vrijednosti lebdećih čestica i taložnih tvari. Ukratko, zrak je zagađen!

Grad Split je u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo započeo prije mjesec dana ispitivanje kvalitete zraka na sjevernom dijelu Splita, točnije u blizini Sjeverne luke.

Zatražena mjerenja su određivanje u zraku lebdećih čestica PM veličine 2,5 mikrona i PM 10 mikrona sa sastavom metala u njima. Najavljena su četiri takva mjerenja po 15 dana tijekom različitih godišnjih doba.

Preliminarni izvještaji nisu dobri, a upućeni su i Državnom inspektoratu. No važno je naglasiti kako je prerano da bi se govorilo o konačnoj ocjeni kvalitete zraka jer je za to potrebno mjerenje tijekom godinu dana.

Naime, tijekom ovog prvog mjerenja lebdećih čestica zabilježena je povećana prisutnost arsena u česticama PM 10, i to u tri dnevna uzorka od 15 izmjerenih.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Također, na dvije postaje za mjerenje ukupne taložne tvari, koje je dodatno postavio “Higijenski”, izmjerene su mjesečne koncentracije koje su brojčano više od prosječnih godišnjih graničnih vrijednosti! Također, u njima su izmjerene i povećane količine arsena i nikla.

image
Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ

Zrak druge kategorije

– Ovaj Zavod obavlja mjerenja posljednjih pedeset godina i nikad do sada nismo pronašli arsen u povećanim koncentracijama! Ovo je prvi put, što znači da je izvor onečišćenja nov i da je u blizini. Ovakve koncentracije jednostavno nisu uobičajene za ovo područje, barem do sada toga nije bio.

Za konačnu analizu podataka kvalitete zraka moramo pričekati godinu dana, ali zbog vrijednosti koje su povišene, naš je interes da upoznamo javnost te da se to eventualno spriječi – objasnio je mr. sc. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Zavoda, kojega je angažirao Grad za provedbu mjerenja.

Ako usporedimo vrijednosti za ovaj mjesec s prosječnom godišnjom koncentracijom, vidljivo je da su mjesečna mjerenja višestruko veća nego prosječna godišnja. Samo za primjer, koncentracija arsena u prvom je mjerenju čak osam puta veća od graničnih vrijednosti!

– Po mojem mišljenju, ove su vrijednosti iznimno visoke i nisu zabilježene na ovakav način na postajama u blizini. Sjećam se da smo ovakve koncentracije taložne tvari imali oko Željezare Split u davno vrijeme, kad je ona još proizvodila – rekao je Periš.

Laički rečeno, ukupna taložna tvar su čestice koje gravitacijski brže padaju na tlo i koje su teže i veće od onih lebdećih, čije je mjerenje zahtijevala Inspekcija zaštite okoliša.

Taložne tvari su bitne jer ukazuju na to da neposredno u blizini postoji izvor onečišćenja, dok se lebdeće čestice, koje su lakše od ovih većih, rasprostiru na šire područje. I za jednu i drugu vrstu čestica propisane su granične vrijednosti u pravnoj regulativi RH.

– Nigdje drugdje nismo imali ovakve vrijednosti. Također, kad pogledate sastav praškastih tvari, Pravilnikom je definirano koliko ih može biti i kakav njihov sastav može biti. Dakle, čak i da u sastavu nema nikakvih metala, a da je vrijednost godišnja veća od 350 mg po četvornome metru po danu, postoji problem – onečišćenje. Ukratko, riječ je o kvaliteti zraka druge kategorije prema sadašnjim mjerenjima, odnosno onečišćen zrak – obrazložio je Periš.

image
Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ

Podsjećamo, Splićani su se više puta žalili na razne rasute terete skladištene u Sjevernoj luci, koje vjetar nekad raznosi prema njihovim domovima.

Sve zbog Sjeverne luke

Na zahtjev Inspekcije zaštite okoliša, još 2021. godine donesena je odluka o provedbi mjerenja posebne namjene baš zbog Sjeverne luke.

– Provode se u svrhu utvrđivanja opravdanosti sumnje, izražene prijavom građana, da je došlo do onečišćenja zraka koje može narušiti zdravlje ljudi, kvalitetu življenja i/ili štetno djelovati na bilo koju sastavnicu okoliša – obrazloženo je u Odluci koja se počela provoditi.

Odabrane su pogodne lokacije za mjerne postaje s obzirom na ružu vjetrova. Dvije postaje koje je naručio Grad postavljene su kod Dječjeg vrtića “Veseli patuljak” u Kupreškoj ulici te kod Dječjeg vrtića “Pluton” u Petravićevoj ulici.

Tako će tijekom ove godine Splićani doznati kakav zrak udišu djeca, ali i građani tog dijela grada. Kako smo već najavili, obuhvaćena su mjerenja onečišćujućih tvari: lebdeće čestice PM2.5, PM10 i udio teških metala u njima: arsen (AS), kadmij (Cd), nikal (Ni) i olovo (Pb) i dodatno UTT i metala u njoj.

Ovaj put pronađene su povećane vrijednosti arsena i nikla, a potrebno je pričekati izvještaj još tri mjerenja koja će se obaviti u ovoj godini.

Inače, mjerenja posebne namjene trebala su se obaviti još tijekom 2021. i 2022. godine. Ako se mjerenjem utvrdi prekomjerna onečišćenost zraka, te ako je poznato tko je krivac, troškove mjerenja snosit će onečišćivač. Ako se mjerenjem utvrdi da nije došlo do prekomjerne onečišćenosti ili je došlo do prekomjerne onečišćenosti, a onečišćivač nije poznat, troškove će snositi Grad Split.

Još uoči početka mjerenja Nenad Periš izrazio je zadovoljstvo jer se takvim mjerenjima građanima poručuje da se slušaju njihovi apeli te će se konačno potvrditi jesu li njihovi strahovi opravdani. 

’Mjerne stanice trebaju biti postavljene po cijelom gradu’

Informaciju je objavio i Grad Split, a građani su konačno presretni što se tome prvi put pristupilo kako treba.
– Zahvalio bih im na tome, a pustit ćemo nadležnim službama da protumače ta mjerenja i bit ćemo strpljivi dok ne odrade svoj posao. S obzirom na preliminarne izvještaje, nadamo se žurnim mjerama, čak i prije nego što se iščitaju preostale vrijednosti koje će se mjeriti još tri puta ove godine – kazao je Nenad Kunac, predstavnik građanske inicijative koja godinama skreće pažnju na probleme stanovnika Brda, ali i obližnjih kvartova.
– Apelirali bismo na to
da se postave mjerne stanice i u drugim dijelovima grada jer smo uvjereni da je taj utjecaj puno širi nego na Brdima. Mi smo svi građani ovoga grada, nećemo se razbijati na kvartove, ovo je za našu djecu.

Mi samo sanjarimo o čistom zaljevu, možda ne danas, za pet ili deset godina, ali da netko donese plan kojim će se rješavati – naveo je naš sugovornik, koji se nada pravodobnim reakcijama nadležnih tijela nakon što obrade podatke koji su im dostavljeni u mjerenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 23:42