StoryEditorOCM
SplitIGOR BELAMARIĆ

Stručnjak iz ‘Parkova i nasada‘ zagovara selektivno čišćenje zidina: Dio biljaka s bedema treba spasiti. Priuli je bio vrelo života, a sad je sterilna replika dalmatinskog mista!

9. kolovoza 2021. - 12:46
'Unutarnji zid tvrđave Gripe najbolji je pokazatelj kako bi kultura i priroda mogli zajedno', smatra BelamarićVladimir Dugandžić/Cropix

U sjeni nedavno saniranih dijelova mletačkih bedema koji okružuju gradsku jezgru, ostali su napori Igora Belamarića, projektanta tvrtke "Parkovi i nasadi", čije zalaganje za djelomično očuvanje vegetacije zidina nije naišlo na plodno tlo.

S ovim smo krajobraznim arhitektom, koji je prije desetak godina magistrirao upravo na tu temu, snimivši pritom 35 zidova unutar središta Splita i na Gripama, te pobrojavši na njima više od 90 biljnih vrsta, a danas ih, tvrdi, ima više od 100, razgovarali o valorizaciji prirodne baštine na kulturnim spomenicima, koja, kako kaže, uzima zamah s margine odlučivanja.

- Onog trena kada sam pročitao najavu da počinje obnova dijela bedema Priuli kod zgrade HNK, obratio sam se konzervatorima, no do danas nisam primio nikakav odgovor. Doduše, direk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:46