StoryEditor
Splitrujan u splitu

Stranci otkrili čari 'babljeg ljeta': 'Oduševljeni smo, nije puno vruće, nema gužvi, možemo s djetetom šetati, kupati se... Ovaj grad ima svašta za ponuditi'

20. rujna 2019. - 19:47

Nakon što je Split iza sebe "ostavio" najbolji turistički kolovoz u samostalnoj Hrvatskoj, u kojem ga je posjetilo više od 193 tisuće gostiju, izgleda kako ni rujan neće razočarati. Ulice, Riva i stara gradska jezgra jučer su vrvjeli dobro raspoloženim turistima kojima je ovo najčešće prvi posjet Splitu, u koji su odlučili doći tijekom "babljeg" ljeta. Oduševljeni svojom odlukom stranci su nam ispričali koliko im se grad pod Marjanom svidio, jesu li zadovoljni što su zaobišli glavnu sezonu i otkrili razlog zbog kojeg su došli.

– Ovaj trenutak smo došli u Split. Za ovaj dio ljeta smo se odlučili jer smo tek sada dobili godišnji odmor. Pronašli smo jeftine letove za Hrvatsku i došli. Ostajemo četiri dana, najviše nas zanimaju plaže, priroda i dobra hrana. Ne smeta nam što je danas oblačno, provjerili smo prognozu i kažu da će ostalih dana našeg boravka u gradu biti sunčano – otkrili su nam svoje planove Toni i Max Iz Španjolske.

Iz dalekog Čilea došle su Maria Lena i Angela koje su na Rivi upijale zrake sunca i gledale brodove.

– Jučer smo došle i jako nam se sviđa biti u gradu s toliko različitih kultura i utjecaja, sve one male uličice i građevine su nam jako zanimljive. Ostajemo samo dva dana i onda idemo na Hvar – kaže Maria Lena. Djevojke su prije Hrvatske bile u Italiji s obitelji, pa su njih dvije odlučile "produžiti" za Lijepu našu.

– Htjele smo upoznati i Hrvatsku jer smo od mnogih čule da je jako lijepa i da je najbolje doći krajem ljeta kada nema puno gužvi i turista, kao ni vrućina. I sve su bili u pravu, vrijeme je prekrasno, a nije previše ni vruće – sretno će Maria Lena, na što je Angela dodala da još uvijek nisu bile na plaži, ali to nikako neće propustiti. Ipak je to jedan od važnijih razloga zbog čega su u Splitu, a planiraju kušati i lokalne specijalitete.

– Od svih smo čule da je riba jako dobra pa mislim da ćemo pronaći neki restorančić u kojem ćemo je i probati. Prvo ćemo otići negdje na opuštajuću masažu, a onda jesti lokalnu hranu – kazala je njezina prijateljica.

U điru Rivom naišli smo i na skupinu njemačkih turista koji su itekako znali da je najljepše vrijeme u posezoni, što im je bilo od posebne važnosti jer su u Split došli s malom bebom.

– Došli smo na sedam dana i smješteni smo u Marini kod Trogira. Prvi smo put u Splitu i želimo istražiti sve u njemu. Jako mi se sviđa, nije puno vruće, nema gužvi, možemo s djetetom šetati, kupati se i super nam je. Zanima nas sve – od starina do plaža, ovaj grad zaista ima svašta za ponuditi tako da možemo birati što ćemo raditi – kazao nam je Samson iz Njemačke.

Njegov prijatelj David složio se da je vrijeme i ovaj dio ljeta savršen za uživanje u prvom posjetu gradu.

– Vrijeme je savršeno, možemo kombinirati plažu i obilaske grada. Jako je lijepo i uživamo u svakom trenutku u Splitu – naglasio je David.

Osim što domaći vole i veličaju famozno "bablje ljeto" čini se kako su i stranci otkrili sve njegove čari. Toplo vrijeme, još uvijek ugodno more i manje gužve na ulicama kombinacija su koju su mnogi nestrpljivo iščekivali, a sad se svi nadaju tome da će i što duže potrajati...
 

 

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:47