StoryEditorOCM
Splitnasamareni turisti

Stranci napadaju agenciju zbog duga, Nijemac André: ‘Nisu mi vraćali 1250 € puna 44 dana, sve dok ih niste nazvali‘

Piše Božidar Lončar
22. srpnja 2023. - 17:10

U Facebook grupi "Split Croatia travel 2023” ljudi masovno upozoravaju sve koji planiraju na odmor u Splitu i misle iznajmiti auto na nekoliko dana da ne koriste "Vintax Car Rent" jer danima ni mjesecima ne vraćaju depozite.

Jedan od klijenata koji se osjeća prevaren je i Nijemac André Tonak, čovjek nam je poslao dokumentaciju iz koje se vidi da je platio najam vozila i depozit u iznosu 1250 eura. Vozilo je prema papirima trebalo biti preuzeto 29. svibnja i vraćeno 5. lipnja. Iznos od 1250 eura je André Tonak uplatio "Vintaxu" 29. svibnja.

image

Ovo je napisao Andre...

Screenshot Fb/Slobodna Dalmacija

U ugovoru o najmu koji su sklopili Tonak i "Vintax" navedeno je da će depozit biti vraćen klijentu u roku od 30 dana ako nema nikakvih oštećenja na vozilu, prekršaja ili kazni zbog parkinga i prometa. U mail dopisci klijentu je 4. srpnja obećano da će mu se depozit vratiti, no od toga zasad nema ništa.

Od jetskijeva do Lamborghinija za 5000 eura po danu

Na web stranici "Vintax" car rentala navedeno je da je vlasnik branda "Vintax" tvrtka "Paketna distribucija", a u najam nude vozila ekskluzivne kategorije poput Lamborghinija, Porschea, BMW-a, Mercedesa i Audija, jetskijeva i plovila.

Cijena se kreće od 185 eura do 5000 eura po danu. Kada smo sami pokušali iznajmiti vozilo preko web stranice, bila nam je ponuđena mogućnost preuzimanja vozila u Zagrebu i Dubrovniku. Na web stranici "Vintaxa" je navedeno da se poslovnice "Vintaxa" nalaze u Zagrebu i u dubrovačkoj, pulskoj i splitskoj zračnoj luci.

"Užasno i loše"

Na Internetu korisnici Vintax nisu ocijenili visokim ocjenama i ostavili su negativne komentare. Na Tripadvisoru je ocjenjen "užasnim" i jednom "lošim". Na Google-u imaju recenziju jednu i pol zvijezdicu od 6. Posjetitelji na Trip Advisoru su, između ostalog, napisali:

- Užasna kompanija, koja vara svoje kupce uzimajući im depozit s kreditnih kartica i ne vraćaju ga zadnjih mjesec dana – jedan je od komentara korisnice koja je dala ocjenu "jedan".

- Nisu uspjeli vratiti 500 eura depozita unatoč brojnim telefonskim pozivima i e-mailovima. Dug od lipnja – stoji navedeno, između ostalog, u jednom od komentara.

- Izbjegavajte "Vintax" ili Abbey vozila u pulskoj zračnoj luci, kao što su i drugi doživjeli, nisu mi vratili depozit unatoč pozivima i e-mailovima. Ostao sam bez 870 funti! - komentar je L.A. od sedmog srpnja 2023.

- Ne mogu dobiti natrag dodatni depozit osiguranja od 1000 eura još od travnja.

- Automobil je bio OK Prošlo je 30 dana i depozit mi nije vraćen – još je jedna od poruka korisnika koji je ocijenio "Vintax" ocjenom dva.

"Bila je greška, u petak uplata"

Iz "Vintaxa" su nam u srijedu u telefonskoj izjavi potvrdili da je André Tonak bio njihov klijent te je "danas izvršena uplata koja bi u petak trebala sjesti na račun" i da su "klijenti obaviješteni da pošalju svoje IBAN račune":

- Poslana mu je potvrda o plaćanju. Sve smo naplate radili putem mypos uređaja i oni su u jednom trenutku stopirali sve autorizacije. Zato smo počeli slati našim klijentima poruke da nam pošalju svoje IBAN račune. Ako u petak ne bude novac na računu, klijent će s direktorom komunicirati - odgovorili su nam telefonski iz "Vintaxa". 

I zaista, Tonaku su novci sjeli, ali je uvjeren da ništa od toga ne bi bilo da "Slobodna" nije poslala upit agenciji.

- Bez medijskog pritiska teško bih došao do svoga novca, hvala vam! Nadam se da će i drugi uspjeti u tome - kazao nam je Tonak, koji će drugi put sasvim sigurno u širokom luku zaobići ovu agenciju, a nadamo se ne i Hrvatsku zbog ovakvog iskustva. 

U četvrtak navečer smo se čuli s André Tonakom koji nam je rekao kako mu je depozit od 1250 eura nakon 44 dana vraćen, no želi objaviti priču jer nije jedini kojemu se ovo dogodilo:

- Dobio sam novac od Vintaxa danas. Nakon 44 dana. Siguran sam da to ne bi bilo moguće bez Vaše pomoći. Samo kada je tvrtka otkrila kako mediji znaju za priču kontaktirali su me. Tjednima su me ignorirali. Ako pogledate Google recenzije, ima žena koja čeka na novac mjesecima - odgovorio nam je André Tonak. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:22