StoryEditor
Split'Računajte na otpor'

Stotine žena u maršu posvećenom splitskim aktivisticama koje su se prije 100 godina okupile u borbi za jednaka prava: 'Ni državu ni Boga blizu jajnika moga'

Piše Nina Glučina
8. ožujka 2018. - 21:46

Splitske aktivistice i aktivisti u suradnji s udrugom Domine i ove godine su se na Dan žena tradicionalno okupili ispred stare gradske vijećnice pod geslom „Računajte na otpor“.

Ni državu ni Boga blizu jajnika moga, da nije bilo Hermione Harry bi poginuo u prvoj knjizi, ne želim živjeti u strahu i zajedno smo jače – poruke su koje su splitske aktivistice ponosno nosile na svojim transparentima preko Bosanke, Tomislavove i Marmontove ulice te Rive pa sve do Peristila.

- Ekonomski smo onemoćale i nema dovoljno žena u politici, a najvažnija stvar zbog koje smo izišli na ulicu jest da kažemo da su žene izašle u prostor javnog djelovanja i nema onoga koji će ih opet vratiti u privatnu sferu. Također, u Hrvatskoj i u drugim zemljama žene su često žrtve nasilja, protiv čega se također danas borimo - poručila je Mirjana Kučer koordinatorica Udruge Domine koja se bavi promicanjem ženskih prava.

Više od 300-tinjak žena i nešto manje muškaraca okupilo se u maršu koji je bio posvećen ženama Splita koje su se prije 100 godina okupile kako bi svim pripadnicama ženskog spola osigurale jednaka prava i postigle da se uvaži njihova uloga i doprinos u društvu i u gradu.

Osim tim ženama, ovogodišnji marš bio je posvećen i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i svijeta koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još uvijek traje.

Peristil je u čast svih žena koje su prije 100 godina pokrenule ženski pokret  „obojen“ u ljubičastu boju, a potporu u borbi protiv neplaćenog i potplaćenog rada, nasilja koje je sve brutalnije, lošeg položaja u svim društvenim sferama te oglušivanja i nesposobnosti vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu njihovih prava, splitskim aktvistima je dao i bivši hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović.

#SPLIT#RAVNOPRAVNOST SPOLOVA#MEđUNARODNI DAN žENA

Izdvojeno