StoryEditor
SplitKAD ĆE ŠESTICA?

Stotine srednjoškolaca iz najnapučenijeg kvarta osuđene na samo jednu autobusnu liniju u terminu koji im ne odgovara: ‘Zbog navale ne stanu svi u bus.‘ Promet ima objašnjenje

Piše Antea Burazin
27. svibnja 2022. - 11:45

Splićani se rijetko voze autobusom. Odnosno, ako si to mogu priuštiti, izbjegavaju javni prijevoz u širokom luku. Razlog tomu dobro je opisao naš novinar Damir Šarac u nedavnoj kolumni - niti znaš kad će doći, niti koliko ćeš se voziti, niti koliko ti treba vremena uz presjedanje. Jedna od stvari na koje se žale naši sugrađani je i neravnomjeran vozni red. Il kreće prerano il prekasno. Nikako da se pogodi ta zlatna sredina.

Na našu redakciju pristigla je pritužba takve vrste od čitateljice iz gradskoga kotara Kila, kvarta prepunog mladih obitelji i djece. Ta pusta djeca moraju pohađati srednju školu, a većina škola nalazi se na drugom kraju grada, stoga im je javni prijevoz, kakav god da je, jedina opcija. Da bi došli do svojih obrazovnih ustanova u tjednu kada se nastava održava popodne, đaci s Kile koriste autobusnu liniju broj 6 koja polazi u 13.15 sati. Idući polazak je tek u 13.45. Kako je čitateljica istaknula, javljaju se dva problema. Prvi je što učenici s autobusom koji polazi u 13.15 sati u školu stignu prerano.

Problem broj dva je taj što određeni broj učenika ostane izvan tog autobusa zbog prevelike navale djece u tom terminu. Druga im je opcija, dakako, pričekati još pola sata sljedeći autobus koji polazi u 13.45, ali pritom zakasniti na prvi sat.

Kao rješenje čitateljica je ponudila uvođenje linije koja kreće u 13.30 sati kako bi učenici u školu stigli na vrijeme. Ni prerano, ni prekasno. Kao što smo već spomenuli, ta dugo iščekivana zlatna sredina. Iduće rješenje odnosi se na uvođenje dodatnoga autobusa u tom očigledno 'udarnom' terminu kako neka djeca umjesto u prijevoznom sredstvu, ne bi ostala na autobusnoj stanici.

image
Paun Paunovic/Cropix

Navedene probleme i ponuđena rješenja predstavili smo i "Promet Splitu".

- Prema informacijama s kojima raspolažemo nije upitan kapacitet autobusa na liniji broj 6 (Kila-HNK-Kila) s polaskom u 13:15 sati. Do sada nismo imali upit (ni prigovor) po pitanju vremena polaska zato što je do centra grada potrebno preko 20 minuta, te je ostavljeno dovoljno vremena učenicima koji moraju dalje pješačiti do škole - pojasnili su iz "Prometa" problematiku oko 'šestice'.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 07:18