StoryEditor
Splitvatra U PALAČI

Što se to događa u Splitu? U svega mjesec i pol dana u centru grada planula četiri požara! Evo što je sve izgorjelo u malo vremena

Piše Ana Franić
3. kolovoza 2019. - 22:02

Godina je ovo u kojoj obilježavamo četrdesetu objetnicu upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske spomeničke baštine, ali je isto tako i godina u kojoj smo u samo mjesec i pol dana imali četiri požara u samom centru grada.

Današnji požar u prostoriji Instituta Ivo Pilar na drugom katu kuće Šegvić na Peristilu ugašen je zahvaljujući brzoj reakcijom vatrogasaca, ali su na površinu 'isplivali' novi, stari problemi.

Najveći problem je upravo nedostatan broj hidranata u staroj gradskoj jezgri koji bi da ih je više olakšali gašenje vatrogascima koji se i onako moraju boriti s prolaskom kroz uske gradske ulice.

'Samo je buknilo...': požar u centru Splita ugašen brzom reakcijom vatrogasaca, utvrđeno i što mu je mogao biti uzrok

Kuća Šegvić u kojoj je danas dvadesetak minuta iza 14 sati izbio požar smatra se jednim od važnih projekata nacionalne moderne arhitekture. Projektirao ju je bard hrvatske arhitekture Neven Šegvić, a 2016. godine konzervatori su je stavili pod trajnu zaštitu.

Prije tjedan dana (26. srpnja) u konobi Pjaca na Narodnom trgu oko 21 sat eksplodirala je plinska boca i izazvala veliki požar, a zahvaljujući brzoj reakciji osoblja restorana i vatrogasaca, na vrijeme su maknuti veliki suncobrani sa štekata, čime je spriječeno da se požar još više proširi. Štete je bilo i na hotelu, smještenom iznad restorana, ali srećom nije bilo ozlijeđenih.

Panika i kaos u centru Splita: eksplodirala plinska boca u restoranu na Pjaci!; Vatra je ugašena, nema ozlijeđenih

U roku od pola sata, vatrogasci su 18. srpnja ugasili požar na krovištu zgrade na Poljani Tina Ujevića odnosno poznatoj Cankarevoj poljani. U požaru je izgorio stan od 70-ak kvadrata u potkrovlju, a vatra se brzo širila jer su u stanu drvene grede.

Požar u centru Splita: izgorjelo potkrovlje zgrade na Poljani Tina Ujevića!

Prije mjesec i pol dana, 25. lipnja gorjelo je u Pizzeriji Portas koja se nalazi u centru grada kod Zlatnih vrata. Veća materijalne šteta u pizzeriji nije zabilježenja, a požar je izbio na električnim instalacijama pokraj frižidera.

Planuo požar u centru Splita kraj Zlatnih vrata; Getani ispalili: Vatrogasno auto se jedva probilo...

Četiri su ovo požara koja su u samom mjesec i pol dana prodrmala staru gradsku jezgru, a velike tragedije izbjegnute su za dlaku. Dokaz je to i upozorenje da se u centru grada stvari moraju mijenjati na bolje inače ćemo izgubiti ono najvrijednije – Dioklecijanovu palaču i staru gradsku jezgru.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 11:06