StoryEditor
SplitStiga je 'mjesečnica'

Što se to događa u Splitu? Nebom nad gradom lete kondomi - sprema li se to neki nebeski seks?

Piše M.Me.
23. travnja 2017. - 15:38

Danas točno u podne pregršt napuhanih kondoma zaplovilo je nebom iznad Splita, ali nije u planu nekakav 'nebeski seks' već se akcijom obilježilo otvaranje manifestacije 'Mjesečnica - 28 dana aktivističko umjetniče intervencije u javnom prostoru', koje se održalo na trgu Gaje Bulata, ispred HNK.

Ova manifestacija u organizaciji splitske udruge Domine, koja slavi žensko stvaralaštvo, kroz čitav mjesec (preciznije, menstrualni ciklus) će na različitim lokacijama u gradu donijeti radionice, tribine i performanse na kojima će glavna tema biti žene i ženska prava.

- Žene su slobodne da odlučuju o svom životu i jednake u svojim pravima s muškarcima. Ne mogu se svesti na jednostavnu ulogu inkubatora koji služi za produženje vrste, one znaju što hoće i njihova se odluka mora poštivati.  Ženska prava su univerzalna i ne mogu i ne smiju biti podređena obitelji niti opterećena religijskim i kulturološkim vrijednostima.

'Jednaka prava za sve'

Država ima jednako služiti građanka i građanima te je dužna osigurati poštivanje prava i provedbu zakona za sve, koliko god različiti oni bili. To je sloboda i demokracija, uređeno društvo koje želimo za sebe, svoju djecu i obitelj, one koje volimo. Tako se poštuje život - poručila je Mirjana Kučer u ime udruge Domine, pozvavši građanke i građane Splita da im se pridruže u manifestaciji.

Akcijom puštanja kondoma u nebo željelo se ukazati na važnost prevencije, zaštite i odgovornog spolnog ponašanja.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 04:01