StoryEditorOCM
Splitgranična situacija

Što se dogodilo splitskoj policiji da nije pritvoren divljak koji je prestravio Splićane? Neslužbeno smo ovo doznali...

Piše Vladimir Urukalo
15. veljače 2024. - 19:19

Nakon što smo objavili da je splitska policija nakon kriminalističke obrade pustila na slobodu 37-godišnjaka koji je prije nekoliko dana alkoholiziran na Sirobuji divljao i vozilom naganjao i udarao automobil u kojem se nalazilo troje prestravljenih mladih Splićana, javnost se s pravom zapitala zbog čega nasilnik nije priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo, koje je potom moglo od suca istrage tražiti i određivanje istražnog zatvora.

Policija otkrila šokantne detalje o užasu u splitskom kvartu; vozač nije priveden! ‘Analizirat ćemo svoje postupke‘

Pa bi onda divljak možda na koji mjesec završio "na hlađenju" na Bilicama. Možda i ne bi, no koja bi od te dvije mogućnosti prevagnula, nikad nećemo doznati.

Službeno, policija se pravda kako su ga redovnim putem prijavili za tri kaznena djela (jedno dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari) te da to što nije priveden ne utječe na donošenje odluke o njegovoj kaznenoj odgovornosti ni na daljnji tijek kaznenog postupka.

Naravno da ne utječe, ali tko garantira da istu stvar s puno ozbiljnijim posljedicama neće opet učiniti. Ili da neće potražiti žrtve da s njima malo "popriča". A sprječavanje upravo tih dviju stvari je, među ostalim, zakonska osnova za određivanje istražnog zatvora.

A neslužbeno?

Neslužbeno, naši sugovornici iz iste te policije smatraju da nikakvog formalnog propusta u postupanju policajca 2. policijske postaje nije bilo, iako ocjenjuju da je u pitanju "granična situacija" u kojoj ga je "možda ipak trebalo privesti" premda je tijekom obrade ispitan.

Ove dvije gore navedene pritvorske osnove, po njima, otpadaju jer je sve priznao. Formalno možda i otpadaju, no što ga sprječava da u sebe opet ne nalije koju litru "žestice" ili potegne koju "crtu" pa se opet "ufilma" i postane rastrojeni "Mad Max"?

Video užasa u splitskom kvartu: pokušali im na silu ući u vozilo pa se BMW-om zabijali u njih: ‘Ajme, ubit će nas‘!‘

Što da se takav zabije u vozilo u kojem se, recimo, bezbrižno vozi obitelj i ubije dijete? Hoće li itko, ako do toga dođe (a iskreno se nadamo da neće), biti odgovoran za to što je on na slobodi? Ili će se odgovorni tek onda početi "češkati po tjemenu" prebacujući odgovornost, a javnost zgražavati i "urlati" da se postupanja prema ovakvim luđacima moraju postrožiti. I sve će ostati na nekoliko dana galame. Do neke iduće situacije.

Činjenica je, a to nam potvrđuje kako naše crnokronikaško iskustvo, tako i naši sugovornici iz splitskog suda i DORH-a, da policija vrlo često privodi na odvjetništvo uhićene zbog puno, naizgled, benignijih djela, kao što su prijetnje ili sitne krađe itd...

Naravno, sve ovisi o okolnostima (ne)djela, posljedicama, je li osoba već prije bila uhićivana i slično. U ovom slučaju, pak, ODO uopće nije izviješteno da je manijak uhićen niti se s njima itko iz policije makar formalno "konzultirao" oko mogućnosti da ga se privede. Nitko nije ni telefonski javio koga su i za što uhitili! Nije to, pojasnimo, obveza policije, ali po riječima naših sugovornika, "on bi se po sudskoj praksi privodio" jer "dobivamo puno, puno blaže stvari za koje okrivljene privode".

A zašto nije? To znaju oni iz 2. policijske postaje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:22