StoryEditorOCM
SplitŽESTOKO OPTUŽBE

Što se događa u KBC-u? Najprije je dr. Alujević rekao da je Matijanićeva obdukcija pogrešno obavljena, pa je stigao demantij bolnice. A sada je stigao i demantij demanta: ‘Oni lažu...!‘

Piše Ivica Marković
8. kolovoza 2022. - 17:41
Dr. Šimun Anđelinović, dr. Antonio Alujević i šef bolnice - dr. Julije MeštrovićDuje Klaric/Cropix/Cropix

Na demantij koji je upućen iz KBC-a Split, a koji je uputio prof. dr. sc. Šimun Anđelinović (predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a), reagirao je "demantirani" liječnik dr. Antonio Alujević,  inače specijalist patologije i sudske medicine i stalni sudski vještak sudske medicine koji je ujedno i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Kako bi lakše razumjeli cijeli kaos koji je zavladao oko obdukcije poznatog novinara Vladimira Matijanića, prvi tekst pročitajte ovdje:

Šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split u šoku: Matijanićevu obdukciju je obavila neovlaštena patologinja, i to van radnog vremena! Bojim se da nije pravovaljana. Ovo se nije smjelo dogoditi!

Drugi tekst, tj. reagiranje bolnice pročitajte ovdje:

Iz splitskog KBC-a demantiraju teške optužbe dr. Alujevića: 'Bio je obaviješten o obdukciji, a ista je obavljena sukladno svim pravilima struke!'

A sada slijedi novi demantij demanta i to od strane dr. Alujevića:

- Ja kao sudski vještak i obuducent mogu reći da u svim sumnjim slučajevima zovem policiju, koja dođe na obdukciju, napravi zapisnik i foto dokumentaciju obdukcije. Nakon smrti gospodina Matijanića, a prije same obdukcije, već su izašli članci u kojima se navodila sumnja da je možda bilo neregularnosti, pa je mrtvozornik trebao upoznati mene koji sam sudski vještak i ovlašten obaviti takve radnje u ovom osjetljivom slučaju. Također, trebali su zvati i policiju - kazuje dr. Alujević.

U demantiju se navodi kako je dr. Alujević kao šef sudske medicine na splitskoj patologiji bio upoznat sa činjenicom da će obdukcija biti napravljena.

- To je notorna laž. Znao sam da će biti napravljena neka obdukcija, nekog tko je preminuo u stanu. Mi nažalost u Splitu dozvoljavamo da patolozi rade obdukcije, odnosno neke "uredne" smrti, koje nisu ili neće moguće biti predmet kaznenog progona. Nisam znao da će biti napravljena obdukcija Vladmira Matijanića, koji je preminuo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Da sam znao da se radi obdukcija Vladimira Matijanića i da je obitelj gnjevna na postupanje Hitne pomoći i da proziva KBC Split, ta obdukcija ne bi prošla tako kako je prošla. Dakle, nisam znao ništa, jer mi tako nije predstavljeno, kazuje dr. Alujević.

U demantiju se navodi kako je i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović znao za predmetnu obdukciju.

- Mislim da je kolega Anđelinović doveden u svojevrsnu zabludu, jer mu je najvjerojatnije rečeno, kako sam ja obaviješten o obdukciji, a u tom trenutku nije znao, da ustvari ja neznam o kome se radi i pod kakvim je okolnostima umrli preminuo, kazuje dr. Alujević.

Čim je tekst o "spornoj" obdukciji izišao na portalu "Slobodne Dalmacije" dr. Alujeviću je počeo zvoniti mobitel sa pozivima gdje mu pojedine kolege liječnici govore kako je svojim istupom u "Slobodnoj Dalmaciji" nanio golemu štetu KBC-u Split, ali je bilo i onih koji mu daju podršku.

- Sad sam ja najveći problem KBC-a Split. Ja samo branim svoju struku i nastupio sam u obrani struke. Ja ne napadam ni bolnicu, ni Hitnu pomoć, nikoga ne prozivam samo se pitam zašto je sve obavljeno kako je obavljeno. Zvale su me mnoge moje kolege sudski medicinari iz RH i daju mi podršku za moj istup i kažu kako će stati u moju obranu, jer sam branio našu struku. Imam pisanu podršku šefova sudske medicine iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Zagreba i Rijeke. Ne pada mi na pamet da se ja ovdje branim, već branim samo svoju struku, zaključuje dr. Antonio Alujević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2023 19:30