StoryEditorOCM
Splitnova pošast

Što se događa sa stablima u Splitu?! Nakon osušenih borova i podivljalog pajsena, opasni nametnik napada palme

8. studenog 2016. - 09:15
palme00

Osušeni borovi na Marjanu, podivljali kineski pajasen koji se širi po zelenim površinama, i kao šećer na kraju, invazivni nametnik palmina pipa gotovo istovremeno su se našli u fokusu javnosti, što nas, kad se malo zamislimo, pomalo podsjeća kao da je Split nešto skrivio Svevišnjem, pa je na nas poslao sve te pošasti.

Šalu na stranu, palmina pipa, o kojoj smo već nekoliko puta pisali, ipak je došla do našeg grada. Doduše, dohvatila se stabala u privatnim vrtovima, s obzirom da one javne već četvrtu godinu zaredom uspješno tretiraju "Parkovi i nasadi".

- Koliki je trenutni broj zaraženih palmi, ne možemo reći. Ja sam osobno vidio tri u privatnim vrtovima na Brdima, Mejama i Varošu, ali ovaj nametnik djeluje tako da se uhvati jednog stabla i dok ga ne dokrajči, ne prelazi na drugo. Palme u Slatinama i Stobreču također držimo pod kontrolom, kao i one u Trogiru, Rogoznici, Vodicama i Supetru, koje su pod našom zaštitom - kazuje nam Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja gradskog zelenila u "Parkovima i nasadima".Naš sugovornik još jednom apelira na svoje sugrađane koji u svojim vrtovima imaju palme, da još uvijek nije kasno da se jave za program zaštite ako posumnjaju da su stabla bolesna.

- Naši će djelatnici izići na teren i pogledati o čemu se radi. Cijena jednog tretiranja je oko 200 kuna, a preporučuje se prskanje četiri puta godišnje. Prvo tretiranje javnih palmi odradili smo još 2012. godine i od tada upozoravamo ljude da nam se jave - navodi Tahirbegović i dodaje da se godišnje iz proračuna za ovu svrhu izdvaja oko 300 000 kuna.

To znači da je Grad Split do ove godine na suzbijanje ovog invazivnog nametnika izdvojio svotu od cca 1,5 milijuna kuna, s tim da će za sljedeću proračunsku godinu biti potrebno i više novca, jer će se broj tretiranja s dosadašnjih četiri, povećati na pet puta godišnje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 13:27