StoryEditorOCM
Split‘OSJETI RAZLIKU‘

Što se događa s čokoladom u popularnim splitskim krafnama? ‘Sve mi se razlitalo, prije je bilo tvrđe...‘ Znamo i zašto

Piše Lucija Vujnović
7. kolovoza 2023. - 14:31

Ništa na ovom svijetu nije konstantno, pa tako ni čokoladno punjenje krafna kod Mate. Čitatelj nam je poslao detaljnu analizu novog punjenja u neokrunjenom kralju krafni - "Krafnama kod Mate".  

- Uvatila me želja za krafnon, pa san otiša u Mate tamo kod tunela u Dubrovačkoj. Odma san ćutija da je nešto drugačije... Ova čokolada je svjetlija i slađa, puno je cukrena.

Ona njihova uobičajena je bila malo gorča šta mi je i lipše. Prominili su i vaniliju. Ne znan.. Ovo novo punjenje ima manje okusa, vodenastije je, sve mi se razlitalo. Ono prije je bilo tvrđe punjenje, koherentnije, ka ono od krempite - stručno je utvrdio čitatelj. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Razočarani ton u njegovu glasu nakon jela ove krafne nismo mogli ignorirati, pa smo istražili što je s Matinim krafnama.

Prema izjavama radnica, doznali smo da su prije nekoliko tjedana doista promijenili punjenje. 

- A odakle vama te informacije? - pita jedna od radnica koja ne zna za istančano osjetilo okusa naših čitatelja.

- Poplavila je tvornica u Italiji, odakle smo nabavljali punjenje, pa smo morali pronaći zamjenu. Nije do nas, nego do tvornice - objasnila je radnica koja je dodala kako se nada da će se uskoro vratiti na staru recepturu. 

Na izlasku iz slastičarne pitali smo jednog (doduše, malo pripitog) Splićanina kakve su mu krafne. 

- Krafna ko krafna. Meni su uvik dobre! Iako, počeli su škrtarit‘ na ovom punjenju. Pojea san više od pola i tek tad mi je došla čokolada. Di su ona vrimena kad bi je zagriza, pa bi se cili šporka po rukama, ustima, nosu. To ‘oću! Nakon ove sad mi ne triba ni maramica, a prije mi ne bi pomoglo ni deset vlažnih...

- Inflacija, ekološki problemi, ratovi... Sve ide u...., pa barem mi krafne ne dirajte! - tužno je poručio. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:12