StoryEditor
SplitFinancijska bura

Što će biti sa splitskim škverom? Zbog dugotrajne blokade, pet Brodosplitovih tvrtki sa 868 radnika klizi u stečaj, radnicima prijete otkazi

Piše Damir Tolj
11. lipnja 2021. - 08:00
Nikola Vilić/Cropix

More je uobičajeno mirno u splitskoj uvali Supavla, ​​što se ne bi moglo reći za stanje na računima brojnih tvrtki iz "Brodosplitova" sustava koje posluju na toj zaklonjenoj lokaciji Kaštelanskog zaljeva, preko puta otočića Barbarinac.

Uvala je otvorena prema sjeveru i izložena jedino buri. A financijskoj buri moglo bi biti izloženo pet škverskih tvrtki kojima prijeti – stečaj.

Tomislav Debeljak, vlasnik DIV Grupe i splitskog brodogradilišta, podijelio je odavno "Brodosplit" na manje i veće tvrtke. Aktivnih je čak 47. U njih je rasporedio i ukupno oko 2000 zaposlenih škverana. Od tih 47 društava devet nema nijednog zaposlenog. Znači, ostaje 38 tvrtki kćeri koje su aktivne i imaju radnike.

Iz javno dostupnih podataka svakomu je vidljivo da čak 23 Debeljakova škverska društva (od spomenutih 38) nisu u stanju podmirivati svoje račune. Drugim riječima – te tvrtke su blokirane. A preostalih 15 zasad nema takvih muka. Na sreću.

Evo zašto ističemo škverske blokade: pet poduzeća iz sastava Debeljakova "Brodosplita" bilo je neprekidno blokirano 120 dana, u četvrtak, 10. lipnja u podne. To su: "Brodosplit-Čelik", "Brodosplit-Montaža", "Brodosplit-Boja", "Brodosplit-Transportna sredstva" i "Brodosplit-Trgovina".

image
Na fotografiji: Radnici brodogradilišta
Duje Klarić/Cropix

Koliko su dužni

Navedena poduzeća imaju ukupno 868 radnika. Nemamo podatke o visini neplaćenih faktura.

Ne bude li ugodnih iznenađenja, istaknutim tvrtkama prijeti stečaj, a zaposlenima ostanak bez posla.

Zašto? Ovako odgovara Fina: "Sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona, Financijska agencija (dalje u tekstu Fina) je dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako pravna osoba u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te ima zaposlenih, i to u roku 8 dana od isteka toga razdoblja."

Preciznije, najkasnije 18. lipnja, Financijska agencija morala bi splitskom Trgovačkom sudu uputiti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka i to na jednom od propisanih obrazaca.

image
Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog brodogradilišta 'Brodosplit'
Duje Klarić/Cropix

Evo kako to tumači Fina:

"Stečajni postupak u skladu sa Stečajnim zakonom provode trgovački sudovi. O podnesenom prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka odlučuje stečajni sudac rješenjem o otvaranju stečajnog postupka ili rješenjem kojim se prijedlog odbija, odnosno odbacuje. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka sud dostavlja tijelima koja vode registre, javne knjige, upisnike i očevidnike, a u kojima se po službenoj dužnosti bilježi otvaranje stečajnog postupka."

O konkretnom slučaju, odnosno o pogibelji u kojoj se nalazi pet škverskih tvrtki Financijska agencija nije nam mogla ništa reći s obzirom na to da za to nije ovlaštena.

Još šest drugih škverskih društava blokirano je neprekidno više od sto dana. Evo ih: "Brodosplit-Interijeri i završni radovi" (115 dana), "Brodosplit-Tvornica dizelskih motora" (105), "Brodosplit-Skela" (107), "Brodosplit-Strojna obrada" (107), "Brodosplit-Informatika" (118) i "Brodosplit-Privremena energetika" (115 dana).

Ostale blokade

Zapošljavaju ukupno 267 radnika i neka društva će već za koji dan ući u zonu od 120 dana blokade, odnosno nesposobnosti podmirivanja računa. Na rubu su stečajne provalije, osim ako pronađu sredstva za plaćanje, što im svakako želimo.

U blokadi više od 90 dana našla su se još tri škverska poduzeća s 52 zaposlena: "Brodosplit-Računovodstvo i financije" (98 dana), "Brodosplit-Laboratorij" (98) i "Brodosplit-Ljudski resursi" (98 dana). A u kategoriji preko 60 dana blokiranih računa nove su četiri tvrtke iz Debeljakova splitskog brodogradilišnog sustava. Na popisu su: "Brodosplit-Namještaj po mjeri" (79 dana), "Brodosplit-Održavanje" (85), "Brodosplit-Stroj" (85) i "Brodosplit-Ljevaonica" (71 dan). Navedena četiri društva zapošljavaju 98 radnika.

image
Jadran Babić/Cropix

Blokirano je još pet poduzeća, ali u rokovima koji su ipak kraći: "Brodosplit-Automatizacija" 20 dana, "Brodosplit-Čišćenje" 48 dana, "Brodosplit-Plovne dizalice" 20 dana, "Brodosplit-Blok" 20 dana i "Brodosplit-Otpremništvo" osam dana.

Ukupno – 122 radnika.

Treba istaknuti da blokade računa nisu neobična pojava u domaćem gospodarstvu i sporadično se pojavljuju, ali uprave u nekom trenutku plate vjerovnicima dospjele dugove, pa Fina deblokira dojučerašnje dužnike. Sve ovisi o ročnosti i različite su kombinacije.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme: 1324 škverska radnika rade u tvrtkama kojima su blokirani računi. Ponovimo, cijeli "Brodosplitov" sustav ima oko 2000 zaposlenih. Nadamo se da nijedan neće ostati bez posla i da će Tomislav Debeljak ipak pronaći način izlaska iz prijeteće financijske stupice, jer je škver izuzetno važan kotač domaćega gospodarstva.

Na listi poreznih dužnika: Pet poduzeća duguje sedam milijuna kuna

Na listi poreznih dužnika, koju objavljuje Porezna uprava Ministarstva financija, našla su se i neka poduzeća iz "Brodosplitova" sustava. Ukupno pet poduzeća duguje gotovo sedam milijuna kuna raznih poreznih ili sličnih davanja. To su: "Brodosplit-Interijeri i završni radovi" (2,43 milijuna kuna), "Brodosplit-Oblaganje" (1,6 milijuna kuna), "Brodosplit-Zaštita od korozije" (1,18), "Brodosplit-Trup" (1,13) i "Brodosplit-Opremanje plovnih objekata" (0,96 milijuna kuna).

Na listi su i "Brodosplit-Namještaj po mjeri" (0,35 milijuna kuna) i "Brodosplit-Strojna obrada" (0,34 milijuna kuna), ali uz napomenu da su ta dva društva koncem svibnja podmirila dio navedenih obveza i pala ispod razine poreznog duga potrebnog za javnu objavu, a ona za pravne osobe iznosi 0,3 milijuna, odnosno 300 tisuća kuna.

‘Brodosplit‘ bez odgovora


Sve o blokadama računa i poreznim dugovanjima – naravno – željeli smo razjasniti i s "Brodosplitom". Htjeli smo čuti kako komentiraju informacije dostupne u javnim izvorima i što planiraju poduzeti, pa smo im poslali više konkretnih pitanja.

No odgovore još nismo dobili, a s obzirom na važnost teme i ročnost blokiranih računa, tekst objavljujemo bez zatraženih odgovora, a kada ih dobijemo rado ćemo i njih predočiti čitateljima.

Fina o plaćama

Budući da je posljednjih mjeseci, što je javno poznato, bilo tegoba s isplatom plaća u "Brodosplitu", pa su neke kasnile, neke bile umanjene, a neke isplaćene samo kao minimalac, pitali smo Finu kako tvrtke koje su dulje vrijeme u blokadi rješavaju pitanje isplate osobnih dohodaka. Evo što su nam rekli:

"Zakonodavac je Zakonom o osiguranju radničkih tražbina osigurao zaštitu prava na isplatu plaće i naknade plaće iz radnog odnosa radnika u slučaju blokade računa poslodavca kojemu su na temelju evidentirane i neizvršene osnove za plaćanje blokirani svi računi i zabranjeno raspolaganje oročenim novčanim sredstvima.

Poslodavac koji do zadnjeg dana u mjesecu nije isplatio plaću, odnosno naknadu plaće za prethodni mjesec, dužan je dostaviti Fini zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćene plaće i isti se smatra osnovom za plaćanje u smislu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Ako poslodavac podnese zahtjev za prisilnu naplatu i računi mu se zbog nedostatnosti novca blokiraju, poslodavac je dužan odmah, a najkasnije u roku od 3 dana podnijeti Agenciji za osiguranje radničkih tražbina zbirni zahtjev za isplatu plaće u visini 'minimalca' za sve radnike koji taj mjesec nisu isplaćeni.

Nakon što poslodavac podnese zbirni zahtjev, Agencija je dužna u roku od 7 dana od dana podnošenja zbirnog zahtjeva donijeti rješenje o pravu na isplatu neisplaćenih plaća, odnosno naknade. Agencija, po isplati iznosa iz rješenja radniku, preuzima tražbinu radnika prema poslodavcu za isplaćeni iznos i nalaže poslodavcu isplatiti Agenciji iznos isplaćen radniku u roku od 7 dana od dana kada je Agencija izvršila isplatu.

Agencija je dužna radniku isplatiti iznos minimalne plaće, odnosno naknade plaće utvrđen rješenjem u roku od 7 dana od izvršnosti rješenja i na prikladan način obavijestiti poslodavca o danu uplate, i to najkasnije do zadnjeg dana mjeseca uplate.

Nakon što izvrši uplatu iznosa iz rješenja radniku, Agencija dostavlja Fini nalog za povlačenje s naplate dijela ZPN-a za iznos koji je Agencija isplatila radniku, uz specifikaciju iznosa poimenično za svakog radnika i obračun, odnosno vrstu tražbine za koju je potrebno obustaviti provedbu ovrhe.

Na ovaj način zakonodavac štiti radnika i njegovu egzistenciju na način da se pokretanje postupka prisilne naplate neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće prebaci na poslodavca, te da se radniku osigura isplata tri minimalne plaće, a radnicima je omogućena isplata iznosa do tri minimalne plaće od strane Agencije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 09:11