StoryEditor
SplitDioba 'Konstruktorovim' vjerovnicima

Stižu bušte bivšim zaposlenicima propalog građevinskog diva: njih 1240 podijelit će tri milijuna kuna; Znamo koliko će od tog iznosa dobiti direktor Žderić

Piše Tanja Gattin
10. kolovoza 2019. - 10:19
Radnici 'Konstruktora' više su puta štrajkali zbog neisplate plaća

Stižu bušte za 1240 bivših zaposlenika propalog "Konstruktor-Inženjeringa"! Naime, Frano Krišto, stečajni upravitelj nekadašnjeg građevinskog diva, pripremio je, pravničkim rječnikom rečeno, drugu po redu djelomičnu diobu vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda.

Osim brojnih bivših zaposlenika, kojim bi za desetak dana trebalo biti isplaćeno nešto više od tri milijuna kuna, oko pet milijuna kuna će dobiti Ministarstvo financija za doprinose na plaće, te nešto više od 300.000 kuna Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Radi se o ukupno 8.431,910 kuna, što je 4,5 posto od 187.375,797 kuna, koliko su vjerovnici prvog isplatnog reda potraživali prilikom otvaranja stečaja za plaće i doprinose.

Novac za diobu je u stečajnu masu prikupljen naplatom neospornih potraživanja od "Hrvatskih autocesta", odnosno za radove na dionici autoceste Ravča - Ploče, oko kojih se ne vodi sudski spor, te od prodaje starih strojeva, kamiona i automobila.
Među bivšim zaposlenicima je i bivši direktor Željko Žderić, kojemu će ovoga puta pripasti 34.363 kune.

U prvoj diobi je isplaćeno 18,73 milijuna kuna od sredstava dobivenih od "Hrvatskih cesta". Nakon ove druge djelomične diobe, "Konstruktor-Inženjering" u stečaju će bivšim radnicima dugovati još 58,4 milijuna kuna, Ministarstvu financija za doprinose i poreze na plaće 96.072,664, te državnoj Agenciji još 5.735,544, ili sveukupno 160,2 milijuna kuna.

Agencija je potraživala 6,7 milijuna kuna jer je u kolovozu 2017. godine za 240 tadašnjih zaposlenika isplatila 2,7 milijuna kuna za minimalne plaće za veljaču, ožujak i travanj te godine, te je nakon otvaranja stečaja onima koji su tada bili u radnom odnosu isplatila još četiri milijuna kuna.

"Konstruktor-Inženjering" u stečaju nastavlja s prodajom svojih pokretnina. Značajno veći korak u naplati bivših zaposlenika za sada je onemogućen jer je bivši direktor Žderić sebi i drugim povezanim osobama za male novce prodao onu vrijednu imovinu propale građevinske firme koja nije bila opterećena hipotekama, kao što je dio upravne zgrade u Svačićevoj ulici u centru Splita. Zbog tih prodaja nekretnina Žderić je od policije zaradio kaznenu prijavu, a stečajni upravitelj je pokrenuo parnice da bi tu vrijednu imovinu vratio u stečajnu masu.

#KONSTRUKTOR# PLAĆE# VJEROVNICI# ZAOSTALE PLAĆE# ŽELJKO ŽDERIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:13