StoryEditorOCM
Split‘LIBERATO‘

Stipo Margić: Osobe u invalidskim kolicima ne mogu ući u nijedan gradski kotar, a iz Grada Splita još čekamo popis pristupačnih lokacija

7. rujna 2020. - 10:22

Nakon što je u Sportskom centru "Gripe" pušteno u rad dizalo za osobe s invaliditetom, kontaktirali smo Stipu Margića, suosnivača udruge "Liberato" koja djeluje od proteklog prosinca i bavi se problemom pristupačnosti raznih lokacija osobama s invaliditetom, kako bismo provjerili kakva je situacija u ostatku grada.

- Kolega sa Sveučilišnog odjela za stručne studije i ja osnovali smo udrugu te napravili aplikaciju preko koje bi trebale biti dostupne sve informacije o pristupačnim lokacijama za osobe s invaliditetom. Iako smo imali brojne sastanke sa čelnicima i pusta obećanja od strane Grada, nisu nam dostavili niti jednu pristupačnu lokaciju u Splitu - kaže Margić.

Unatoč hvalevrijednom projektu s početka teksta, u našemu gradu postoji još niz lokacija koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. Primjerice, ističe naš sugovornik, prostorije niti jednoga gradskog kotara nisu pristupačne.

image
Mjesto za vozila osoba s invaliditetom zauzeo je - kamion 
Danijel Cikes

- Kad sam završio u invalidskim kolicima znam da gotovo niti jedna srednja škola nije bila prilagođena, pa ni moja. Nadam se da se sada više radi na tom pitanju, a ja sam nakon sedam godina naučio svaku ulicu gdje mogu proći bez problema, a takvih, ako se maknemo iz centra, nema puno - nastavlja naš sugovornik, koji nam je poslao i fotografiju kamiona koji je parkiran na mjesto rezervirano za vozilo koje koristi osoba s invaliditetom kod Osnovne škole "Brda".

- Snimka je nastala dok su čelnici obilazili školu zbog prilagodbe za osobe s invaliditetom. Još jedna nelogičnost je na križanju ulica Slobode i Matice hrvatske, gdje dio križanja ima kosine za kolica, a dio nema, još iz vremena bivših gradonačelnika - ističe Margić te dodaje:

- Iako Banovina ulaže veliki novac u arhitektonsku prilagodbu, bojim se da ne radi gotovo ništa na edukaciji građana, a i svojih djelatnika o tome kako se treba ponašati prema osobama s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 06:37