StoryEditor
Splitpomalo...

Stijene na Firulama i dalje prijete šetačima, ali ništa od sanacije do iduće godine; Pokušali smo saznati zašto Banovina već tri godine nije u stanju pripremiti potrebnu dokumentaciju

13. svibnja 2019. - 11:11

Od listopada 2015. godine, kada se dogodio prvi odron velike stijene na punti Poška, do 2019. godine, osim postavljanja znakova upozorenja, Banovina nije napravila doslovno ništa kako bi sanirala opasan pokos koji je početkom ovog mjeseca ponovo zaprijetio pješacima.

Tek je ove godine planirana izrada projektne dokumentacije i ishođenje svih potrebnih dozvola, a 2020. izvođenje radova uređenja obalnog dijela Firula, potvrdili su nam to iz gradske Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima.

Dakle, sanaciju dugogodišnje prijetnje od odrona na popularnoj splitskoj plaži možemo očekivati iduće godine.

Splićani, oprez! Svjedokinja stravičnog odrona na Firulama upozorava na 'nevidljive' opasnosti: Pogledajte ovaj zid kako je ispupčen. A tek ovaj kamen, stao je na pola puta...

Malo je nedostajalo da kamena gromada nekoga ubije, ali nitko ne priznaje odgovornost; 'Splitska obala': Održavamo šetnicu, ali ne i poviše nje; Županijskog pročelnika uzalud smo zvali...

Kamene gromade pale na popularnu splitsku šetnicu: 'Čula se tutnjava kao da je potres, a onda je krenuo odron... Tu inače prolazi mali milijun ljudi!'

Nakon što su se nekoliko stotina kilograma teške kamene gromade počekom ovog mjeseca ponovno otkotrljale na šetnicu, Stipe Čogelja, županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, kazao je kako je Banovinu u posljednje tri godine više puta upozorio na taj problem te naglasio da je sastanak svaki put rezultirao istim zaključkom – Grad Split treba izraditi potrebnu dokumentaciju za sanaciju koju je Županija spremna financirati.

Zašto Banovina u posljednje tri godine to nije učinila, nisu nam odgovorili, kao što nisu odgovorili ni na pitanje kada su postavljeni znakovi upozorenja koji se već duže vremena nalaze na toj šetnici.

Budući da od nadležnih gradskih tijela nismo dobili odgovor na to pitanje, upitali smo "Splitsku obalu", tvrtku zaduženu za čišćenje i održavanje šetnica i plaža, kada su prvi put postavljeni znakovi koji upozoravaju na mogućnost odrona.

U odgovoru su nam proslijedili link na članak "Slobodne" iz 2015. godine s fotografijom ogromne stijene na istoj lokaciji, na kojoj su se prije tri tjedna otkotrljale nekoliko stotina kilograma teške kamene gromade.

Teško do odgovora

– Znakovi opasnosti od odrona postavljeni su na predmetnoj lokaciji prilikom prvog odrona velike stijene na istom području na kojem se i sada dogodio odron, a bilo je to u listopadu 2015. godine – odgovorili su nam iz gradske komunalne tvrtke i tako potvrdili da se, osim postavljanja znakova, do ove godine nije napravilo doslovno ništa kako bi se sanirao pokos.

Točno 15 dana pokušavali smo doći do odgovora na brojna pitanja vezana uz dugogodišnji problem. Nakon upita poslanog 11. travnja, Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, 26. travnja nam je odgovorio da je Speleološko društvo "Špiljar" po nalogu Grada za hitne intervencije, 24. i 25. travnja očistilo pokos na punti Pošk.

– Kavavanjem su oborili sve labilno kamenje, ispilali stabla po pokosu te srušili agave. Dogovoreno je i postavljanje zaštitne mreže, ali će se ono obaviti otprilike za dva tjedna kada se očišćeno područje stabilizira – odgovorio je pročelnik.

Trenutačno na tom mjestu vrijedi mjera zabrane prolaska, ali ograda nije previše zabrinula šetače koji su je uklonili i nesmetano nastaviti koračati opasnim dijelom obale, koji će, nakon pet godina, dočekati sanaciju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 03:16