StoryEditor
Splitsuhi most

Starta obnova sramotno zapuštenog spomenika nulte kategorije: ‘Vodovod i kanalizacija‘ daje pet milijuna kuna za sanaciju Dioklecijanova akvedukta

1. listopada 2020. - 11:28

Gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" objavila je "prednatječaj" odnosno savjetovanje koje prethodi postupku javne nabave za izvođenje 1. faze konzervatorsko-restauratorskih zahvata na Dioklecijanovom akveduktu na lokalitetu Mostine takozvani "Suhi Most".

Procijenjena vrijednost predmeta nabave je pet milijuna kuna, bez PDV-a. Rok završetka radova je osam mjeseca od dana uvođenja u posao otvaranja gradilišta, a iz ViK-a predviđaju kako će već u ovom mjesecu započeti projekt, a završetak je planiran u svibnju 2021. godine. Kriterij odabira ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda.

Kako su iz ViK-a napisali radovi će se izvoditi na lukovima 14, 15, 16, 17, 18 i 19 s pripadajućim pilonima, ziđem i betonskim kruništem, a direktor Tomislav Šuta nam je objasnio kako bi otprilike kroz tjedan dana mogao biti raspisan javni natječaj.

Akvedukt je dio Dioklecijanovog vodovoda koji se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara, a čitav vodovod klasificiran je kao kopnena arheološka zona/nalazište.

Tijekom siječnja ove godine provedeni su istražni konzervatorsko-restauratorski radovi na "Suhom mostu" u Dujmovači na temelju kojeg je tvrtka "Art Core" izradila elaborat sa smjernicama za obnovu u kojem se ističe kako je spomenik zatečen u izuzetno lošem stanju.

Uz čitav niz promjena, prvenstveno se ističu one u obliku pukotina, prijeloma te odvajanja kamenih dijelova od cjeline zbog čega je građevina potencijalno opasna za okolinu. U elaboratu se navodi kako su ta oštećenja prvenstveno uzrokovana poremećajem statike građevine djelovanjem prirodnih nepogoda, težinom same građevine, ali i neprestanim protokom vode prilikom čega nastaju snažna opterećenja.

Raspuknuti kameni elementi

Kako se navodi, vidljive su izvorne i rekonstruirane površine. Na antičkim ostacima je tijekom obnove krajem 19. stoljeća obnovljen nedostajući dio konstrukcije. Rekonstruirani dio površine sagrađen je vrstom kamena vapnenca lošije kvalitete od izvornog, a osim bojom, elementi se razlikuju i veličinom.

U elaboratu je objašnjeno kako se komadi raspuknutih kamenih elemenata, ali i čitavi elementi odvajaju od cjeline i padaju na tlo zbog čega je ugrožena sigurnosti stanovnika i prolaznika u njegovoj okolini, kao i onih koji svakodnevno prometuju cestama koje se nalaze između lukova broj 14 i 15 te uz istočni plašt građevine, objašnjeno je u elaboratu.

Brojna oštećenja su vidljiva na vanjskim površinama i na unutrašnjim dijelovima lukova koja su najvećim dijelom uzrokovana poremećajem statike građevine, a ovom problemu pridonosi i intenzivan promet teretnih i osobnih vozila kroz lukove akvedukta broj 14 i 15, poznatije kao kraj Puta Mostina.

Evidentirani su i drugi uzročnici oštećenja poput djelovanja soli, mraza, te rasta i razvoja biološkog obraštaja koji zajedno sa statičkim problemima doprinose daljnjem progresivnom propadanju kamena.

- Kamene površine u donjim zonama onečišćene su grafitima koji degradiraju izgled građevine, a njihovo učestalo uklanjanje uzrokuje oštećenje epiderme zbog čega kamen postaje osjetljiviji na vanjske utjecaje, odnosno procese onečišćenja i propadanja, objašnjavaju u elaboratu.

Zaključuju kako je nužna žurnost obnove te kako je potrebno naći odgovarajuće rješenje za zatvaranje ovog dijela trase vodovoda, kako bi se moglo pristupiti njegovoj sustavnoj obnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 11:07