StoryEditor
Splitime koje se 'ne da'

Stara fotografija Voćnog trga oduševila Splićane, podsjetila ih na živopisnu tržnicu i legendarni lik iz Velog mista; Znate li gdje se u blizini prodavalo povrće?

Piše T.S.M.
17. studenog 2019. - 16:19
split_perago3-060719

Jedna stara fotografija iz centra grada oduševila je članove Facebook grupe Split kroz povijest. Fotografija je snimljena negdje 30-ih godina prošlog stoljeća, a prikazuje današnji Trg braće Radić, nekadašnji Voćni trg onako kako ga je većina Splićana, bar onih koji  vidjela samo u seriji Velo misto.

Objava je dobila preko 500 'lajkova' i podijeljena je niz puta, a članovi grupe u komentarima su se sjetili legendarne Mare Mulice.

Inače, Voćni trg nastao je u 15. stoljeću kad je pod upravom Venecije izgrađena osmerokutna kula. Nasuprot kuli je palača obitelji Milesi iz 17. stoljeća sa spektakularnom baroknom fasadom, zaštićena kao kulturno dobro.

Svoje u puku uvriježeno ime ovaj trg može zahvaliti činjenici da jena njemu dugo bila živopisna tržnica na kojoj su žene iz okolnih sela prodavale voće. Danas je manje poznato da se na susjednom trgu, zapadno od Voćnog, prodavalo povrće.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 22:59