StoryEditorOCM
SplitŽUSTRA REAKCIJA

Stanovnici Spinuta užasnuti: Žele nam napraviti deponij u središtu Splita! Levantin je ogorčen: Nećemo to dozvoliti!

Piše G.R.
15. veljače 2023. - 20:18

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća nastala je velika pobuna u Spinutu.

Reagirali su na prijedlog kojim bi se gradskoj tvrtki "Čistoća" dalo odobrenje za privremeno korištenje gradske površine u Spinutu na kojoj bi se postavili pres kontejneri za otpad iz centra grada, te bi se navedena parcela koristila kao parkiralište za manja komunalna vozila "Čistoće".

- Želi se napraviti deponij u središtu Splita - tvrde građani Spinuta. Iz svega su iščitali kako će se u urbanom dijelu grada pretovarati otpad te bi se na tom mjestu, pogotovo u ljetnim mjesecima, širio nesnosan smrad.

- Djeca i odrasli nam tu treniraju nogomet (odmah pored), odrasli u sportskom klubu Transforma, ragbi klub Nada tu ima treninge! Također starija populacija kvarta tu svakodnevno igra balote. Obližnje kuće gdje i ja živim imaju jedini prohodan put preko tog parkinga.

Dalje, tu su u blizini tri igrališta koji su bili sportske namjene (nogomet, skateboard, odbojka) te smatramo da im se treba vratiti namjena u budućnosti, uništeni su teniski tereni te spomenuta igrališta, ne dozvolimo se do kraja uništi sport u kvartu, a još bitnije, zdravlje svih nas i kvaliteta života - objavljeno je, između ostalog, na Facebook stranici "Svi mi iz Spinuta".

Luka Kovač Levantin, nezavisni predsjednik Vijeća kotara Spinut stao je na stranu građana u namjeri da navedena točka ne prođe i da se takav prijedlog trajno povuče.

- Lokacija nije adekvatna budući da je G, om predviđena za sportsko rekreacijski sadržaj. Među ostalom, onemogućava parkiranje auta i prilaz do obližnjih obiteljskih kuća. U Banovini se pozivaju se na privremeno rješenje, ali poučeni dugogodišnjom gradskom praksom, privremeno obično postane trajno rješenje - rekao je Kovač Levantin te dodao kako ga nitko nije kontaktirao na tu temu, a riječ je prostranih 1511 metara četvornih površine u Spinutu.

- Umjesto da nam nude sportski sadržaj, kakav bi trebao biti u toj zoni, oni nam planiraju dovoziti smeće -  poentirao je čelni čovjek kotara.

Drže da se takvim prijedlogom omalovažava građane iz Spinuta. Već su dobili reakciju pojedinih lokalnih stranaka, tako su SDP-ovi vijećnici najavili kako sutra neće podržati inicijativu Grada i "Čistoće".

- SDP je prihvatio argumentaciju stanovnika kotara Spinut po pitanju postavljanja pres kontejnera u njihovom kotaru i nećemo sutra podržati ovu odluku na sjednici Gradskog vijeća. Smatramo da je neprihvatljivo da se ovakve odluke donose bez da se razgovara s Vijećem kotara i predlažemo da se točka povuče s dnevnog reda kako bi predstavnici Grada i "Čistoće" prvo obavili razgovore s Vijećem kotara te i nama vijećnicima dostavili dodatnu dokumentaciju koja bi opravdala odabir ove lokacije - objavili su.

Vijećnici HDZ-a su najavili kako na sutrašnjoj sjednici neće dignuti ruku za "iznimno štetan prijedlog".

 - Pridružujemo se tako građanima Spinuta koji su digli svoj glas protiv ovog prijedloga, koji je neobrazložen i štetan. Također, radi se o površini koju građani ovog kvarta koriste za parkiranje vozila, a radi se o kvartu koji s nedostatkom parkirnih mjesta već sada ima velikih problema.

Pozivamo direktora (Ivicu op.a.) Karoglana i gradonačelnika (Ivicu op.a.) Puljka da obave svoju zadaću i pripreme kvalitetniji prijedlog, u dogovoru s nadležnim kotarskim vijećem i građanima. Jasno je kako je direktor Karoglan u potpunosti izgubljen, ali nećemo dozvoliti da njegovo nesnalaženje ide na štetu građana koji to nisu skrivili - poručili su.

Izgleda da bi sutra moglo biti poprilično prijepora oko navedene točke, a i potencijalnog rušenja prijedloga jer je već jedan "programski partner" najavio uskraćivanje podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 09:38