StoryEditor
Splitprikupljaju potpise

Stanovnici Kamena na nogama zbog odašiljača: U nekim kućama ima i po tri-četiri osobe koje idu na kemoterapije, a najmlađi oboljeli od karcinoma ima samo 14 godina!

Piše Nina Glučina Ramadža
29. ožujka 2019. - 00:16

Marija Sičenica, Ana Šupić, Ivana Vidović, Jerko Pavić i još 15-ak stanovnika Kamena u četvrtak su u prostorijama mjesnog odbora potpisali peticiju za uklanjanje odašiljača s Gradine i potom nam pokazali grdosiju koja već 20 godina stoji na kamenu po kojem je mjesto dobilo ime.

Nakon što su prije nekoliko dana od predstavnika Mjesnog odbora Kamen doznali da ugovor o najmu uskoro, točnije 17. svibnja, ističe odlučili su da neće dozvoliti da se ugovor još jednom produži.

- Dva dana prikupljamo potpise ljudi s Kamena za uklanjanje repetitora. Ovaj je tu već 20 godina, a drugi je postavljen prije šest mjeseci na jednoj privatnoj kući. Od mjesnog odbora smo tražili da nam pokažu pismeni dokaz da se ugovor nakon 17. svibnja raskida. Međutim, još ga nismo dobili i zato smo sami odlučii poduzeti korake u vidu peticije s kojom ćemo doći i raskidanje ugovora tražiti od splitskog gradonačelnika - kazala nam je Marija Sičenica.

Prikupili su nešto više od 200 potpisa i s njim planiraju otići do ureda gradonačelnika Krstulovića Opare od kojeg uskoro očekuju pismeni odgovor.

- Želimo da se odašiljač HT-a ukloni, a da se onaj koji je prije pola godine postavljen na privatnu kuću u blizini zvonika provjeri je li u funciji i ako jest da se i njega hitno makne. Molimo gradonačelnika da nam pomogne. Ako do 15. travnja ne dobijemo pismeni odgovor s odlukom o raskidu ugovora s teleoperaterom čiji je odašiljač na gradini bit ćemo primorani priču proširiti preko ostalih medija i organizirati prosvjed. Ne želimo da se ugovor produži i da se ikada više na gradinu ni igdje drugo na Kamenu postave odašiljači - dodaje Sičenica.

Jerko Pavić i tvrdi da se nigdje u drugim zemljama odašiljači ne stavljaju ovoliko blizu kuća i na same kuće. Baš zbog toga, vjeruje Pavić isto kao i svi s kojima smo danas razgovarali, mnogi su njihovi sumještani oboljeli od teških bolesti, a neki i preminuli.

Najmlađi oboljeli od karcinoma ima 14 godina, a stanovnici kazuju da su svi u blizini odašiljača bolesni te da u pojedinim kućama ima i po troje-četvoro osoba koje idu na kemoterapije.

- U prosjeku svaka druga kuća na Kamenu ima najmanje jednog oboljelog člana od karcinoma. To je sigurno povezano sa zračenjem odašiljača. Činjenica je da se repetitor nalazi u središtu našeg mjesta i između kuća što nije normalno - emotivno će Ivana Vidović koja naglašava i da se brojka oboljelih od karcioma na Kamenu rapidno povećala u posljednjih nekoliko godina.

Potom Ana Šupić, koja se i sama lječila svjedoči da je u njenoj kući troje oboljelo od karcinoma, a četvrti je nažalost izgubio bitku s opasnom bolesti.

- Muž, svekrva i pokojni svekar su imali zloćudni tumor a ja sam operirana jer sam imala predkancerogeno stanje. Stric koji živi kuću do nas ima rak prostate, a u kući do njegov susjed je nedavno preminuo - nabrojila nam je Ana.

- Ovo jednostavno nije normalno, previše je zloćudnih bolesti oko nas. Prije se umiralo od starosti, a mladi eventualno na cesti, a sada nam umiru i mladi i djeca od raka - zgroženo će Pavić koji spominje i istraživanja koja je pronašao na internetu, a za koja tvrdi da dokazuju da odašiljači štete zdravlju.

- U Londonu na znanstvenom seminaru stručnjaci iz cijelog svijeta tvrde da repetitori teleoperatera štete zdravlju ljudi, posebno u radijusu od 500 metara. Mogu nas uvjeravati, mi više više ne vjerujemo i nije teško prepoznati da imamo sve simptome zračenja poput razdražljivosti, nesanice i karcinoma...- veli Pavić.

- Ne želimo da se naš istup povezuje s bilo kakvim politikanstvom. Nitko od nas nije političar niti će biti, mi samo razmišljamo o našoj budućnosti i onog trena kada se s Kamena uklone odašiljači ova priča je za nas gotova stvar - zaključila je Ivana Vidović.

#SPLIT#KAMEN

Izdvojeno

09. srpanj 2020 18:21