StoryEditorOCM
Splitpobjednici, ali...

Stanovnici istoka prvi u razvrstavanju, oglasio se predsjednik vijeća: ‘Nema nas nigdje‘; Pozvao Ivoševića u posjet

Piše M. Dr.
7. travnja 2023. - 22:43

Prezentirani su rezultati prvog kvartala 2023. godine po pitanju razvrstavanja otpada, izvijestio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

‘Prilikom izlaganja poslovođa pet sektora u koje je podijeljen Split mogli smo vidjeti rezultate svakog kotara i mjesnog odbora kroz prvi kvartal 2023. godine.

Da ne iznosim sad sve detalje izdvojio bi jedan mjesni odbor i jedan gradski kotar koji su najbolji po razvrstavanju otpada u ožujku 2023. godine.

MO Kamen (Mihovil Kamen) je apsolutni pobjednik s čak 58 posto razvrstanog otpada, uz zanimljivi detalj da dva mjeseca za redom smanjuje količinu MKO!

GK Neslanovac (Neslanovac-Split) najbolji je među kotarevima s 4 posto razvrstanog otpada te također dva mjeseca za redom smanjuje količinu MKO. Prostora za napredak još ima pogotovo po pitanju biootpada na koji odlazi 4 posto otpada u ožujku, dok je ista frakcija čak 27 posto otpada u MO Kamen - izvijestio je Ivošević

Petar Varvodić, predsjednik Vijeća MO Kamen nije krio svoje oduševljenje.

-Dragi moji kamenjari, iskreno sam ponosan na vas, objavio je na Facebooku pa nastavio:

Brojka od  58 posto razvrstanog otpada u ožujku uz konstantno smanjivanje količine miješanog otpada brojke su i trendovi o kojima brojni mogu samo sanjati

Tolike godine borbe s otpadom i odrastanje uz odlagalište otpada, kontinuirani smrad, vjetrom razneseno smeće po dvorištima i ulicama, procjedne vode po našim maslinicima, jata galebova, značajno su narušili kvalitetu života stanovnika našeg naselja, ali očito i ojačali svijest o potrebi razdvajanja otpada kao jedinom načinu borbe protiv nekontroliranog gomilanja smeća, očuvanju okoliša ali i borbi za bolje sutra - dodao je.

- I dok se danas vode tematske sjednice Gradskog vijeća, organiziraju zborovi građana i prosvjedni skupovi zbog postavljanja dva preskontejnera u centru grada, za stanovnike Kamena nema nikakve empatije ni bilo kakve kompenzacije što se godinama gušimo u smradu i smeću, što smo pretrpjeli 1. fazu sanacije kada je premješteno preko milijun kubičnih metara starog otpada, pa tako i danas kada smo u 3. fazi sanacije gdje mjesecima trpimo kontinuirani smrad zbog bušenja 82 plinska bunara - istakao je Varvodić

Ni plana ni strategije

 - Unatoč svemu tome, unatoč činjenici da se za poboljšanje uvjeta stanovanja stanovnicima koji žive u okolini Karepovca godinama prikuplja eko renta koja se očito troši nenamjenski, nažalost, svjedoci smo da nas nema ni u kakvim planovima ni strategijama razvoja Grada kada su i najosnovniji (komunalni) uvjeti života u pitanju - kaže on.

Istakao je još nekoliko bitnih činjenica:‘ Čitavi Karepovac svojom cjelokupnom površinom nalazi se na Kamenu, od čega mi kao naselje nemamo nikakav benefit, gotovo čitavi TTTS nalazi se na Kamenu, od čega mi kao naselje nemamo nikakav benefit, (gotovo) svi objekti na Kamenu su legalizirani, a ništa od prikupljenih sredstava od legalizacije nije uloženo u komunalno i infrastrukturno ulaganje na području Kamena.

Ima toga još.

Čitavi sustav otpadnih voda grada Splita i šire okoline završava na pročišćivaču na Stupama koji se nalazi na Kamenu, a mi kao naselje nemamo kanalizacijski sustav i plaćamo pražnjenje septičkih jama 80 eura po odvozu, nemamo Urbanistički plan uređenja naselja, a dio koji nas obuhvaća UPU-om Vidovac - Šine bi bilo bolje da nemamo obzirom koliko je nerealan, neprimjenjiv na postojeće stanje i generalno loš, dodao je.

Pa stoga ovim putem poziva Bojana Ivoševića u obilazak naselja ne bi li se napokon pokrenule ključne teme za budućnost i razvoj naselja.

Poentira Varvodić na sljedeće.

Stavljanje van snage UPU Vidovac - Šine i izradu cjelovitog UPU Kamen, namjensko trošenje sredstava iz eko rente prikupljenih za poboljšanje uvjeta stanovanja stanovnicima koji žive u okolici Karepovca, sufinanciranje pražnjenja septičkih jama do završetka realizacije projekta izgradnje vodovodno - kanalizacijske mreže.

Potom izradu strategije i planiranje poboljšanja osnovne komunalne infrastrukture, izgradnje i sustava održavanja kako bi se kroz neko razumno razdoblje približili ostalim kotarevima u Gradu, pokretanje svih postupaka za nastavak izgradnje Vukovarske ulice i ulice Put Kamena, briga za povijesno nasljeđe: revitalizacija kamenske utvrde, sanacija templarske crkve sv. Petra, kamenski bunari, trg i stara kamena kuća na Turnju i sl.

Između ostalog i zajedničko pronalaženje rješenja za problem stvaranja brojnih ilegalnih deponija na području oko TTTS-a, prema Karepovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 21:51