StoryEditor
Split'jesmo kilavi, al nismo budale'

Stanarima Kile prekipjelo, hitno traže gradnju pristupne ceste za svoju kvart; Za sutra najavljuju prosvjed na Vukovarskoj i poručuju: Kolaps prometa je neizbježan!

4. lipnja 2019. - 18:34
city_guzva2-181015.JPG

U srijedu će se u 17.30 sati na križanju Vukovarske ulice i naselja Kila održati se mirni prosvjed "Oćemo cestu"' za konačnu izgradnju prometnica za pristup naselju Kila.

- Nadam se da ste slobodni na žutu srijedu. Izigrani smo opet, građevinskim lobijem koji nije u stanju zatrpati rupu od 20 kvadrata, ali zato imaju dobru pravnu službu. Ovo je zadnji put da su nas nasamarili i sada više nema labavo.

Organizirat ćemo prosvjed svake žute srijede, ali i žute subote i žute nedjelje, Jokerove petnaestice i svaki datum na kojem se uspije skupit deset ljudi kojima je stalo do kvarta i onih kojima je dosta da ih netko pravi budalom obećanjima i usmenim dogovorima. Ako smo kilavi, nismo budale! - poručuju iz Udruge stanara Nova Kila koji imaju podršku i kotarskog vijeća u nastojanjima da ovu priču sa cestama konačno privedu kraju.

- Dogovor je kako ćemo poštivati propise, a to je da prelazimo preko pješačkog samo na zeleno svijetlo. Međutim kad se u žutu srijedu od glavne ceste preko Lovrinca stvori kolona to je čep. Tada mi prelazimo preko pješačkog Vukovarsku cestu i auta iz smjera (od Lovrinca) ne mogu skrenuti desno prema City jer mi prelazimo cestu na zeleno.

Iz druge kolone mogu ići samo lijevo prema Mall-u. S druge strane iz Vukovarske kad se upali zeleno za City mi ćemo prelaziti preko pješačkog Lovrinačke na zeleno ali sada na strani Lovrinca pa vozila koja ne idu u City i skreću desno ne mogu skrenuti jer prelazimo preko te strane.

Točno je da će netko proći ravno za City i iz druge trake za naše zgrade, ali to je minimalno. Dovoljno je da usporimo promet iz bilo kojeg smjera i to je gužva koja će spojiti dva tri semafora. Kolaps prometa je neizbježan. Nije nam cilj stvoriti velike probleme ljudima i vidjeti ćemo hoćemo li stvoriti gužvu za 10 minuta ili najviše 30 minuta.

Bitno je da ukažemo na problem, stvorimo gužvu koja je preusmjerena preko "naše" ceste i da nas prate mediji. Poruka našeg nezadovoljstva će biti poslana. Ovo nije politički prosvjed, nije usmjeren na vlast niti na gradonačelnika - stoji u njihovom pozivu za prosvjed.

Stanovnicima istočnog dijela Mejaša strpljenje dolazi kraju. Naslušali su se oni obećanja i najava o početku radova na izgradnji pristupnih cesta za svoje naselje, što bi im konačno omogućilo lakši i sigurniji pristup do njihovih domova.
Zahvati predviđaju uređenje sjevernog dijela Lovrinačke ulice, Puta Vrborana, te dvije dionice Puta Kile, ukupne dužine 750 metara.

U sklopu radova obavila bi se i rekonstrukcija raskrižja Lovrinačke i Vukovarske ulice, koje bi, umjesto sadašnjih pet, imala četiri kraka. No, trakavica oko ovih cesta ne prestaje, a početak radova je opet stopiran jer je tvrtka "Point" uložila žalbu na izbor "Cestara" kao izvođača koji je dao najpovoljniju ponudu.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:29