StoryEditorOCM
SplitRUGLO NA KRAJU GRADA

Stanari zgrade na Sirobuji ogorčeni nebrigom vlasnika susjednih zapuštenih parcela: Naš cvjetni raj stalno napadaju zmije i miševi, a prijeti i požar

8. srpnja 2020. - 09:00
Predstavnica stanara Mirjana Burger i Anka Korda pored ograde koja dijeli njihovo dvorište od parceleNikola Vilić/HANZA MEDIA

- Oko naše zgrade potrudili smo se napraviti mali cvjetni raj, no zbog dviju susjednih zapuštenih parcela punih smeća i visoke trave, čiji ih vlasnici ne čiste, svakodnevno se borimo sa zmijama, pantaganama i miševima koji od tamo dolaze u naš vrt, gdje se igraju djeca - kaže nam Mirjana Burger, predstavnica 42 obitelji - suvlasnika stambene zgrade u Stobrečkoj 10, koja se nalazi nasuprot "Konzuma" na Sirobuji.

Zapuštene parcele nalaze se između njihove stambene zgrade i prometne Ulice kralja Stjepana Držislava, a Burger naglašava da predstavljaju ruglo na istočnom ulazu u grad, ali i da će visoka trava, dijelovi nedavno srušene barake i plastični pitari, koji su tu ostali nakon što je uklonjen plastenik, u slučaju izbijanja požara direktno ugroziti i njihovu zgradu.

- Kao građani želimo pridonijeti uređenju našeg grada, zbog čega uređujemo našu okućnicu. No, uvijek se nađu oni nedodirljivi koji neodgovornim ponašanjem omalovažavaju naš trud i želju da nam grad, bez obzira na to što se radi o njegovom istočnom dijelu, bude ljepši - nastavlja predstavnica stanara.
Kaže da je obavijestila vlasnika jedne od parcela, no to nije urodilo plodom.

Prijava redarstvu

- Zbog toga sam nazvala komunalno redarstvo, s obzirom na to da se radi o privatnom poljoprivrednom zemljištu, gdje su bili jako ljubazni i objasnili nam da im moramo predati predstavku da bi na nju reagirali, što ću i učiniti. No, smatram da su poljoprivredni redari već morali sami reagirati - kaže naša sugovornica.

image
Stanari zgrade u Stobrečkoj 10 imaju problem sa susjednom zapuštenom parcelom, odakle im u njihovo dvorište dolaze zmije i miševi
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

- U petak me je komunalni poljoprivredni redar upoznao s razgovorom s predstavnicom suvlasnika zgrade, te je zatražio da službeno pošalje prijavu. Temeljem toga ćemo otvoriti predmet, odnosno krećemo u njegovo rješavanje. Zatražit ćemo od javne vatrogasne postrojbe mišljenje postoji li ugroza od požara. Poljoprivredni redar će utvrditi radi li se o poljoprivrednom zemljištu, naći će vlasnike i izdati im nalog da očiste parcelu. Ako to ne naprave, očistit će je treća strana i vlasniku izdati račun – kazao je Goran Dlaka, šef komunalnog redarstva.

image
Goran Dlaka, šef komunalnih redara 
GRAD SPLIT

Napominje da je poljoprivrednom redaru dao nalog da krene u žurno rješavanje.
- To će se odraditi u najkraćem postupku u kojem je to moguće. Treba vidjeti kako će se odvijati jer to je jednostavno ako se radi o jedom vlasniku parcele - navodi.

Vezano za prigovor građanke da je redar sam ranije trebao uočiti zapuštenu parcelu, Dlaka odgovara:
- Imamo 34 kotara, a 19 redara, od čega su dva poljoprivredna. Postupamo samoinicijativno i na dojave građana, te smo non-stop na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 22:29