StoryEditorOCM
SplitZAKON JAČEGA

Stanarima splitske zgrade došli računi za pričuvu, šokirani su što im upravitelj i predstavnik stanara žele naplatiti

Piše Božidar Lončar
2. lipnja 2023. - 08:55

Nakon što je tvrtka "Tehnoplast" odlukom predstavnika suvlasnika s većinskim udjelom suvlasničkih dijelova nekretnine postala upraviteljem vile na adresi Preradovićevo šetalište 11, suvlasnici su dobili pismo obavijesti, ali i - uplatnice za pričuvu za travanj, svibanj i lipanj čiji iznos ih je šokirao!

Iznos naveden na računu za pričuvu jednog od suvlasnika je 197,19 eura što znači kako je visina pričuve 2,93 eura po metru kvadratnom. Prije promjena upravitelja zgrade plaćali su 15-ak eura, što je povećanje od  čak 13 puta! Malo je reći da su stanari ogorčeni.

image
Paun Paunović/Cropix

Novim međuvlasničkim ugovorom za predstavnika suvlasnika je određena vlasnica stana od 135 kvadrata s istim prezimenom kao i vlasnik stana od 100 metara četvornih. Podsjećamo, radi se o zgradi u kojoj su četiri stana, od kojih većinu suvlasničkih dijelova imaju spomenuta dva stana, pa time imaju i većinu prilikom odlučivanja o svim bitnim zahvatima na zajedničkim dijelovima objekta. 

Preostala dva stana zapravo su bez prava glasa i ne čudi njihova šokiranost svime što se u vili događa.

image
Paun Paunović/Cropix

Jedna od tih stanarki koja je po broju suvlasničkih kvadrata u manjini nije mogla vjerovati iznosu pričuve na novim uplatnicama.

- Pogledajte koliku su nam pričuvu odredili! Nisu ništa puno smanjili iznos od onog što su nam usmeno rekli nakon objavljenog članka. Pa, ovo je pola mirovine moje majke, to je strašno! - požalila nam se stanarka

Navodi dalje kako je dogovor bio da će se ostali suvlasnici naći s predstavnicima Tehnoplasta na sastanku, no to se nije dogodilo. Naime, rečeno im je da je iznos pričuve odredio jedan od direktora "Tehnoplasta" temeljem novog programa upravljanja, koji podrazumijeva puno veće zahvate na zgradi.

image
Paun Paunović/Cropix

Državni inspektorat je 12. svibnja potvrdio Slobodnoj Dalmaciji kako su građevinski radovi na vili u Preradovićevom šetalištu 11 izvođeni bez građevinske dozvole zbog čega je gradilište zatvoreno.

- To su bili radovi u radionici zgrade – potvrdila nam je jedna od stanarki, a ta radionica pripada predstavniku suvlasnika.

Privatni ili zajednički interes?

Radi toga se stanari brinu kako je povećanje pričuve upravo sredstvo kojim se namiruju troškovi radova koji nisu od zajedničkog, već privatnog interesa.

Odvjetnika Marina Kuvača koji je specijalizirao Građansko pravo, a uža su mu specijalizacija nekretnine i uređenje vlasničkih odnosa, pitali smo za komentar bez uvida u dokumentaciju.

- Imali bi pravo ići s regresnim zahtjevom za isplatu prema stanarki ili stanaru čiji su radovi i povećanje pričuve došle isključivo zbog nje ili njega – navodi Kuvač.

U dopisu, upravitelj zgrade "Tehnoplast"  obavijestio je suvlasnike zgrade kako je novi predstavnik suvlasnika vlasnica stana od 135 kvadrata koja dijeli isto prezime kao i predstavnik suvlasnika i vlasnik stana od 100 kvadrata.

Od Tonija Šoljana, direktora sektora upravljanja u "Tehnoplastu" smo zatražili međuvlasnički ugovor, ugovor o upravljanju i program upravljanja temeljem kojih je određena visina pričuve i novi predstavnik suvlasnika. Nismo ih dobili.

image
Paun Paunović/Cropix

Kasni uplata

Dospijeće za plaćanje prvog računa za pričuvu je bilo 20. svibnja, no stanari taj iznos nisu htjeli platiti s obzirom na visinu iznosa.  U stanaru su će im predstavnika staviti plombu na stanove. Prema Ovršnom zakonu to je moguće što nam je iz prakse potvrdio i odvjetnik Marin Kuvač:

- Stranka ima mogućnost ići na ovrhu na osnovi vjerodostojne isprave za što je nadležan javni bilježnik. Dužnici bi imali pravo prigovora na temelju kojeg bi mogli odložiti ovrhu. Ako bi dali prigovor na rješenje o ovrsi, išli bi u parnicu kojima bi se morala utvrditi osnovanost tražbine vjerovnika.

image
Paun Paunović/Cropix

Prema međuvlasničkom ugovoru od 2. ožujka suvlasnik koji ne izvrši uplatu dužan je platiti i zakonsku zateznu kamatu koja trenutno iznosi 2,50 posto. Poslali smo upit "Tehnoplastu" kakvu proceduru provode u procesu kašnjenja prema novom međuvlasničkom ugovoru, no odgovor nismo dobili.  

Vlasnici stanova u manjini podnijeli su privatnu tužbu zbog radova na zajedničkim dijelovima koji su sada postali zatvoreni za njih te se sad čeka sudski postupak.

Također je u tijeku i i upravni postupak pred županijskim Odjelom, za turizam zbog zahtjeva predstavnice suvlasnika za dobivanje dozvole za iznajmljivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:28