StoryEditorOCM
SplitFENOMEN

Čudo! Stanari splitske ulice tražili i dobili naplatu parkinga. I vi biste na njihovom mjestu: Nemoš tako, čoviče...

Piše Gabrijela Radanović
23. svibnja 2023. - 07:44

Kvart Sirobuja posljednjih godina poprima obrise grada i zadovoljava većinu potreba svojih sugrađana. Imaju školu, dječja i školska igrališta, pristup javnom gradskom prijevozu, ambulantu pa čak i pločnike (u većini ulica). Još od 2012. do 2015. provela se kanalizacija i totalno izmijenila dotrajala infrastruktura: vodovod, elektromreža, telekomunikacije, javna rasvjeta, asfaltirale su se i proširile ulice...

Međutim, s dozom cinizma, tek sada službeno možemo reći da su postali pravi splitski kvart, jer stanovnici Sirobuje već neko vrijeme muku muče s manjkom parkirališnih mjesta. Možemo im samo poželjeti dobrodošlicu u klub frustriranih…

Problem je toliko eskalirao da su sugrađani iz tog dijela grada sami tražili da se parkiralište u Mandićevoj ulici stavi pod naplatu?!

Riječ je o platou koji je smješten ispred prostorija gradskog kotara. U blizini je OŠ Kamen Šine - područna škola Sirobuja, ordinacija opće prakse, stomatološka ordinacija te nekoliko poslovnih prostora ispred kojih se teško pronalazilo barem jedno prazno parkirališno mjesto.

- Ne može netko graditi bazen, travnjak, cvijećnjak, vrtove, a onda svoj auto parkirati na ulici ispred tuđih vrata - požalio nam se jedan od stanovnika tog kvarta koji nam je kratkom izjavom otkrio uzrok problema, zato je i sam bio za uvođenje naplate parkirališta u Mandićevoj.

image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Ispred svoje privatne kuće naš sugovornik je osigurao mjesto za dva vozila, tako da ga ne mori problem kruženja po kvartu u potrazi za parkirnim mjestom.

Međutim, svjedoči onima koji iznajme apartman te kao dodatnu uslugu naplate i parkirališno mjesto, pa su primorani na uštrb turizma i zarade svoja vozila mjesecima parkirati na ulici.

- Ljudi iz okolnih ulica dovode svoje aute i parkiraju ih tjednima i mjesecima bez da ih uopće maknu. Ima i onih s više auta pa kad maknu jedno na isto misto stave drugo.

Otvaraju se poslovni prostori i apartmani, na ulici se gomilaju auti, a u dvorištima se rade bazeni i hladovina ispod koje se uživa, ali ne parkira auto - prigovara susjed koji je u neposrednoj blizini parkirališta u Mandićevoj.

Nazvali smo i čelnika tog kotara Ivicu Grubišića Giru koji nam je potvrdio da je na zboru građana odlučeno kako se to parkiralište mora staviti pod naplatu, i to ne samo ta parcela.

image

Ivica Grubišić Gire
 

Božidar Vukičević/Cropix

- Stavila se naplata zato što to veliki broj građana podržava. Vijeće kotara je to jednoglasno prihvatilo, a kasnije je usvojeno i na zboru građana - potvrdio nam je gotovo pa vječni predsjednik tog kotara koji na čelu Sirobuje nije bio samo od 2018. do 2022. jer je u tom razdoblju bio savjetnik za komunalu.

Napominje kako se mora uvesti reda u kvart, a svi koji rade ili žive u Mandićevoj ulici imat će pravo na povlaštenu pretplatu.

- Stanarsku će imati oni koji imaju prebivalište u Mandićevoj, a poslovnu će dobiti oni koji imaju prijavljen obrt ili tvrtku. Osim toga, postoji i lokacijska pretplata za oni koje rade u tvrtki koja je registrirana u Mandićevoj ulici - objasnio je Grubišić.

Tako sada ima prostora za 21 automobil, dva mjesta su rezervirana za vozila osobe s invaliditetom, a šest mjesta za motocikle i mopede. Nije to jedino parkiralište koje će se u suradnji sa "Split parkingom" staviti pod naplatu.

Na zapadnom dijelu Stobrečke ulice već ovo ljeto će osvanuti 40 uličnih parkirališnih mjesta treće zone. No, ističe Gire, i taj će parking poslužiti za uvođenje reda u kvart.

Osim spomenutih nameta, koji očigledno ne smetaju većini stanovnika Sirobuje, uskoro će primijetiti nove i besplatne sadržaje u svom kvartu.

image 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Na križanju nadvožnjaka Sirobuja i Stobrečke ulice počelo je uređenje autobusnog stajališta i okretišta za liniju broj 18 koja će se ubuduće nazivati Sirobuja - Hrvatsko narodno kazalište - Sirobuja.

- Zbog svoje rute navedena i izmijenjena linija je posebno značajna za srednjoškolce i studente, jer im je sada zadnja postaja bila u Brniku kod City Centra One - rekao je Grubišić Gire. Onima koji vole rekreaciju, značajna je informacija da je počelo postavljanje gumene podloge na Športsko-rekreacijskom centru "Luka Vranješ".

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 20:49