StoryEditor
Splitvidea snimljena dronom

Stanari POS-ovih zgrada održali lekciju iz građanskog aktivizma: pogledajte impresivne zračne snimke prosvjeda Splićana s periferije koji traže običnu cestu

Piše Diana Barbarić
6. lipnja 2019. - 13:26

Iako smo Kilavci, nismo budale. Pod tim su motom par stotina stanara POS-ovih zgrada jučer poslijepodne prosvjedovali u svom kvartu, na Kili i Vrboranu, želeći poslati jasnu poruku svima da im je dozlogrdilo da nemaju cestu, nego im je jedina veza sa Splitom gotovo pa makadamski put na kojem se ne mogu ni dva auta mimoići. 

Da ne govorimo o tome da taj jedini "nazovi put", prepun rupa i bez trotoara, nema ni rasvjetu i zapravo izgleda kao da vodi u neki zaselak na vrh brda, a ne u najnoviji i mladim obiteljima s djecom najnapučeniji kvart.

Veliki izvještaj s Kile: marširajući i netremice gledajući policajce u oči, građani su poručili Banovini da im je puna kapa njihovih ispraznih obećanja i da više ni na jedno neće nasjesti

Sve to motiviralo je stanare POS-ovih zgrada da organiziraju vrlo uspješan prosvjed na kojemu se ni u tragovima nije naziralo politizitanje (iako, u Splitu smo, nikad se ne zna...). Ljudi su jednostavno htjeli poslati poruku da im je dosta praznih obećanja i da im se ne da više čekati da dobiju ono što bi se trebalo podrazumijevati: normalne pristupne ceste s trotoarom i rasvjetom.

 

 

Udruga stanara "Nova Kila" na čelu s Iris Marin Prižmić, koja je organizirala prosvjed, stvarno može biti zadovoljna. Sve je prošlo bez ikakvih incidenata usprkos tome što su "Kilavci" svojim masovnim prelascima preko Vukovarske praktički paralizirali ionako pregust promet na gradskoj žili kucavici.

Dali su si i truda oko upečatljivih transparenata i, sve u svemu, održali pravu lekciju iz građanskog aktivizma. Svoju su prosvjedni hod snimili i dronom, čije snimke su nam ustupili. 

Za danas popodne organizirali su i godišnju skupštinu udruge na kojoj će razraditi daljnje korake.

Na koncu: stanari Kile tvrde kako nisu protiv gradske vlasti, dapače, tvrde da je ova garnitura u Banovini za njih vjerojatno napravila više nego ijedna ranije, ali jedno je sigurno: neće im dati mira dok im se ne osigura normalna infrastrukura.

 

 

#PROSVJED#KILA#SPLIT#DRON

Izdvojeno

02. srpanj 2020 12:03