StoryEditorOCM
Splitogorčeni na radnike ‘dal-koninga’

Stanari Dražanca: Ne daju nam spavat, izludili smo više od buke s gradilišta

Piše PSD.
12. travnja 2013. - 21:10
Radovi na Dražancu koje poduzima tvrtka “Dal-koning” uzbunili su okolne stanare. Neki od njih pisali su radiju, neki su se obratili “Slobodnoj Dalmaciji” žaleći se da im je to gradilište zagorčalo život vikendom.

- Jasno nam je da moramo istrpit prašinu i buku te loše ograđenu gradilišnu jamu, zbog čega djecu ne puštamo iz kuće. No, nismo spremni to trpit i na svetu nedjelju, jedini dan koji bismo trebali imati za odmor i predah od torture koje nam nameće “Dal-koning” iz Splita, tvrtka nadaleko poznata u javnosti po svome posebnom načinu djelovanja i tumačenja propisa! - stoji u dopisu stanara.

Nekontrolirane vibracije

Kako doznajemo, žalbe su išle Komunalnom redarstvu, MUP-u, Građevinskoj inspekciji, Sanitarnoj inspekciji, Inspekciji rada, Inspekciji za zaštitu okoliša.... Ali, nitko nije reagirao.

- Sanitarana inspekcija je rekla da je zadužena Inspekcija rada za ta pitanja, a tamo su se čudom čudili. Na MUP-u su kazali da je njihova nadležnost tek ako dođe do fizičkog obračuna. Iz Državnog inspektorata koji pokriva ostale inspekcije rekli su kako sve na što smo se žalili uopće nije u njihovoj nadležnosti. Isto je rečeno od strane komunalnih redara – napominju ogorčeni stanari koji tvrde da nesnosna buka, koja traje vikendom, počinje već u sedam ujutro, praćena obilnom količinom prašine.

- Ujutro, kad me zorom probudi podrhtavanje, pomislim da je potres. Za ručkom nam se tresu pijati i pod. O količini prašine neću vam ni pričati, zvali smo izvođače da je dođu dole čistiti šmrkom, jer se ne može običnom gumom.

Međutim, nama koji živimo u zgradi građenoj 1830. na adresi Dražanac 1. prava opasnost su velike nekontrolirane vibracije – objašnjava Gojko Vlak, koji je u 33 godine rada u “Konstruktoru” obišao mnoga gradilišta na kojima je bio voditelj opremanja.

- Prije pet ili šest godina vidjeli smo projekt građevinske jame i nismo dali suglasnost, jer smo odmah rekli da je u pitanju ludost i da će nam se onemogućiti pristup.

Građevinska jama je udaljena svega 3,5 metara, a jedva možemo ulaziti kako je ograđeno. No, kad su se pojavili strojevi sa svrdlima od 250 mm i kasnije pikameri koji mislim da imaju udarnu snagu od pet tona, tada sam shvatio da je stvar otišla u drugom smjeru od onog što je bilo dogovarano s investitorima – napominje Vlak.

Grabež za kvadratima

- Uspjeli smo postići da vještak napravi prethodnu snimku stanja, prije izvođenja radova, ali nakon što su radovi počeli, nije došao nitko da napravi komparativnu analizu vibracija i odredi koja je količina dopuštena za ovako staru zgradu. Prave posljedice osjetit će se kad se teren slegne, ili kod potresa. A onda će biti kasno.

U pitanju je grabež za tlocrtnim kvadratima. Svaki metar se želi osvojiti, jer kad se on podigne na pet etaža, to je onda pet metara čiste zarade - objašnjava Vlak.

SANDI VIDULIĆ

Od investitora ni glasa

Od direktora ‘Dal-koninga’ Željka Krstićevića nismo uspjeli dobiti komentar. Nije odgovorio na SMS u kojem smo ga pitali imaju li izvođači angažirani od ‘Dal-koninga’ odobrenje i čije da koriste tešku mehanizaciju preko vikenda u A-zoni zaštite. Poziv na mobitel preusmjerio je na tajnicu koja nam je rekla kako je izišao i neće se vraćati u ured.

Stanari pripremili prijavu

Kako doznajemo, stotinjak stanara sprema se podnijeti prijavu Sanitarnoj inspekciji, koja dosad nije reagirala. Tako, primjerice, navode da po Pravilniku o dopuštenoj razini buke čl. 17. - „pikamer” proizvodi 105 decibela na izvoru i “može se koristiti maksimalno dva dana tijekom razdoblja od mjesec dana, dok izvođači na Dražancu rade s njima već mjesec dana”.

Voditelj ispostave Sanitarne inspekcije Matinko Zeljko kazao nam je kako je inspektorica Mekinić koja vodi predmet otišla na godišnji, ali će se vratiti za tjedan dana te da je postupak pokrenut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 10:06