StoryEditorOCM

SRP: Vratite ulicu Prvog splitskog odreda!

Piše PSD.
26. kolovoza 2011. - 00:38
Prije 70 godina, točnije 26. kolovoza, navršava se tužna obljetnica strijeljanja 24 zarobljena borca Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja, koji su među prvima u zemlji, dok je gotovo cijela porobljena Evropa stenjala pod fašističkom čizmom, hrabro ustali protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika,  vođeni idealima slobode i mira,  te u toj borbi i život dali.

Bio je to odgovor splitske mladosti, od kojih su neki igrači Radničkog nogometnog  kluba „Split“ otišli i u kopačkama, na poziv Tita i partije da se diže ustanak.

Sukob se zbio 14.kolovoza u selu Košutama kraj Trilja gdje su deseterostruko jače fašističke snage okružile malu grupu boraca, te su nakon cjelodnevne borbe tri borca poginula, 13 se izvuklo iz obruča a 24 su zarobljena i po odluci ustaškog „Prijekog pokretnog suda“ osuđeni na smrt i strijeljani dvanaest dana kasnije.

Ta borba obilježavana je gotovo pola stoljeća kao  ustanak naroda Dalmacije.
Grad Split je nakon rata, kao zahvalu za te žrtve, odao dužno poštovanje svojim mladim sugrađanima dodijelivši ime njihovog odreda jednoj značajnoj gradskoj ulici, koja se protezala od "Slobodne Dalmacije" pa sve do marjanskog tunela.

Nakon gotovo pola stoljeća, necivilizacijskom odlukom Gradskog vijeća Splita iz 1992. godine, uklonjena su u našem gradu  imena svih ulica, trgova, obala, ustanova, škola, vrtića i dr, njih 128, koje su nosile po ličnostima i događajima iz vremena NOB-a, pa tako i Prvog splitskog odreda. Tako se Split  može „pohvaliti“ da danas nema ni jedne ulice koja nosi naziv iz tog perioda, kao da II svjetskog rata i njegovih  slavnih, ali i krvavih, događaja nije ni bilo!

Od toga vremena Socijalistička radnička partija se brojnim apelima, kao i na mnogim javnim skupovima, zalagala da se Splitu vrati ime ulice po Prvom splitskom odredu, jednako tako i  Savez antifašističkih boraca NOR-a, Društvo "Tito" Split i dr., ali bez uspjeha.

Prošle godine, uz obnovljeni zahtjev Komisiji za imenovanje ulica i trgova GVS za povratkom imena ulice PSO,  upućeno je i otvoreno pismo gradonačelniku Splita, a   za Dan oslobođenja Splita, 26.10.2010. godine SRP je upriličio protestno postavljanje ploče s imenom Prvog splitskog odreda na njeno autentično mjesto (zgrada Slobodne Dalmacije) današnje ulice Hrvatske mornarice. Na sve ove zahtjeve gradska administracija se nije oglasila.

U zemlji u kojoj je vlast u sukobu sa vlastitim Ustavom, jer se   poginulima za mir i slobodu u NOB-u  brišu spomen obilježja, ruše nekažnjeno spomenici, umanjuju stečena prava  i mirovine boraca NOB-a, falsificira uđbenička faktografija i još mnogo drugog, skandalozan je odnos vlasti prema svemu što proizlazi iz razdoblja NOB-a, gdje se pozicija, a nerijetko i opozicija, koristi antifašizmom u dnevnopolitičke svrhe. 

Zemlja u kojoj ministar MUP-a, Tomislav Karamarko, bez imalo srama  izjavljuje da je Josip Broz Tito ratni zločinac, Tito- legendarni partizanski vojskovođa i briljantni pobjednik nad fašizmom na ovim prostorima, političar i državnik svjetskog formata za kojeg su znala i mala djeca najzabitijih afričkih sela, tvorac jedinstvenog   samoupravljanja i osnivač Pokreta nesvrstanih, ličnost koja je jednoj maloj zemlji, Jugoslaviji,  osigurao izniman politički ugled i utjecaj u svijetu,  jednom riječju ličnost koja je obilježila jednu epohu, drugu polovicu dvadesetog stoljeća, a kojeg je poštivao gotovo cijeli svijet.

Zemlja koju vode „političari“ koji  ne poštuju svoju prošlost i objektivno je ne valoriziraju  nema ni budućnosti, a uz  takve klerikalno-konzervativne i revanšističke snage  u Hrvatskoj  neće biti ni pravde ni pravednosti. Zato, još apsurdnije zvuče sve  politikantske konstrukcije u relativiziranju historijskih događaja da je tzv. domovinski rat nastavak antifašističkog NOB-a!

Ta podvala borcima NOB-a,  koju oni osjećaju kao novu  nepravdu, jednaka je Tuđmanovoj „pomirbi“ kostiju ustaša i partizana.

Socijalistička radnička partija će ustrajno nastaviti sa zahtjevima gradskim vlastima da se gradu Splitu vrati ime ulice Prvog splitskog odreda, stoji u priopćenju koje potpisuje Predsjednik GO SRP-a Split Ranko Adorić.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 18:09