StoryEditorOCM
SplitOSMO ROČIŠTE

Srđan Marinić: ‘Nije bilo potrebe da nas Krstulović Opara tuži, jer je zemljište na Prvoj vodi u čijem je suvlasništvu njegova supruga - županijsko!‘

Piše Ivana Perković Duje Klarić
16. veljače 2021. - 14:29

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić se jutros po osmi put našao u sudnici na Dračevcu radi tužbe gradonačelnika Andre Krstulovića Opare protiv Društva Marjan.

Podsjećamo, Krstulović Opara je Društvo tužio "zbog iznošenja zlonamjernih i neistinitih uvreda na Facebook stranicama čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti i narušena ugled i čast".

Od udruge, kojoj je i počasni predsjednik, traži naknadu od 25 tisuća kuna. U spomenutoj Facebook objavi iz 2017. godine, Društvo Marjan reagira na tekst objavljen na portalu Novosti u kojem se problematizira glasanje za Prostorni plan Grada Splita 2005. godine.

Tada vijećnik, a danas gradonačelnik Krstulović Opara je digao ruku za prostorni plan koji među ostalim područje Prve vode na Marjanu smješta u građevinsku zonu, nakon čega se ispostavilo da njegova supruga na toj lokaciji ima zemlju u suvlasništvu.

image
Plaža na Prvoj vodi na Marjanu
Duje Klarićc/Cropix

Društvo Marjan je pozvalo Oparu da ih podrži u njihovim traženjima za isključenjem građevinskih područja na Marjanu ili će u protivnom ostati sumnja da je svjesno digao ruku za prenamjenu, na što je on odgovorio tužbom.

Danas je pred sudom Marinić iznio obranu i podnio podnesak u kojem na temelju odluke Državnog odvjetništva (DORH) dokazuje da je zemlja u suvlasništvu gradonačelnikove supruge zapravo županijska.

Naime, područje Park-šume koje je u staroj državi bilo društveno vlasništvo, 1994. je Zakonom o zaštiti prirode pripalo Županiji, što je utvrdio i DORH, no ona se na njega nikad nije upisala.

- Prema članku 40. Zakona o zaštiti prirode vlasnici zemljišta unutar park šuma su županije. Predmetno zemljište je, nakon završetka javne rasprave i javnog uvida u Prijedlog Prostornog plana uređenja Grada Splita u kolovozu 2005. godine, nekim čudom prenamijenjeno u građevinsko zemljište. Samo nekoliko mjeseci nakon, u listopadu 2005., iz društvenog je pretvoreno u privatno vlasništvo.

Izmjene Prijedloga Prostornog plana, o kojima javnost ništa nije znala, 30. studenog 2005. su se našle na sjednici Gradskog vijeća u kojem je tada kao vijećnik sjedio i Andro Krstulović Opara.

Budući da imamo dokaze od nadležnih institucija da su ovi navodi istiniti, nije bilo osnova za pokretanje postupka, odnosno do svega ovoga ne bi ni došlo da se zemljišta na Prvoj vodi ne nalaze unutar građevinskog područja, a sada je isplivao i problem zakonitosti upisa vlasništva tužitelja, odnosno njegove supruge - zaključio je Marinić.

image
Duje Klarić/Cropix

Marinić je najavio da će u ime Društva Marjan Splitsko-dalmatinskoj županiji uputiti zahtjev da po hitnom postupku riješi problem vlasništva nad zemljištem unutar Park-šume Marjan koje joj po zakonu pripada. Tim putem će se riješiti i glavna dilema ovog postupka.

Od Županije smo zatražili reakciju, a odgovor ćemo objaviti po primitku. Na ročište je stigao i Krstulović Opara od kojeg smo pokušali dobiti komentar, no do objave se nije javio. Upit smo poslali pismeno i objavit ćemo ga po primitku.

image
Andro Krstulović Opara
 
Duje Klarić/Cropix

Ispravak gradonačelnika na gore navedeni tekst pročitajte OVDJE: 

U vrijeme donošenja Prostornog plana Grada Splita 2005., supruga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare nije bila vlasnik zemljišta na Prvoj vodi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 01:01