StoryEditorOCM
SplitDJELO PROTIV OKOLIŠA

Srđan Marinić iz Društva Marjan: Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Grada, nisu postupili po propisima za suzbijanje potkornjaka

27. veljače 2021. - 18:05
Srđan Marinić: Sječa zaraženih stabala počela se provoditi sa zakašnjenjem od godinu danaTom Dubravec/Cropix

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan i kandidat za zamjenika splitskog gradonačelnika na Nezavisnoj listi Bojana Ivoševića, u subotu je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Grada Splita zbog, navodi, ponovljenog nepostupanja po propisima kojima je Hrvatski šumarski institut (HŠI) odredio mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja potkornjaka na Marjanu.

- Unatoč jasno propisanim mjerama za suzbijanje potkornjaka u akcijskom planu HŠI-a, Grad ni ovu, a ni prošlu zimu nije uklanjao zaražena stabla iz Park šume Marjan. Unatoč tome što su u studenom 2020. bili upozoreni da je potrebno hitno ukloniti zaražena stabla, oni to nisu napravili. Svjesno su dozvolili daljnje širenje potkornjaka u već devastiranoj park-šumi, radi čega smo podnijeli kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba - potvrdio nam je Marinić. Napominje kako je veljača 2021. bila zadnji rok za rušenje i iznošenje stabala kako se ne bi stvorilo novo žarište.

image
Novozaražena stabla nitko ne sječe i ne uklanja na propisani način pa dolazi do ponovnog širenja organizama štetnih za bilje, kažu u Društvu Marjan
Tom Dubravec/Cropix

- Sječa zaraženih stabala počela se provoditi sa zakašnjenjem od godinu dana, tek u veljači 2019. kada je zarazom bila zahvaćena najmanje trećina šume, i to nakon proglašenja izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode. Zbog nepoduzimanja mjera za sprječavanje širenja biljnog štetnika već se provode izvidi u jednom kaznenom postupku. Od srpnja 2019. do podnošenja ove kaznene prijave, ponovno se ne provode mjere akcijskog plana te se pojavljuju novozaražena stabla koja nitko ne sječe i ne uklanja iz Park šume Marjan.

Unatoč ponovljenim upozorenjima Hrvatskog šumarskog instituta da se zaraženo područje mora sanirati najkasnije do veljače 2021., plana se nitko ne pridržava. Dakle, novozaražena stabla nitko ne sječe i ne uklanja na propisani način pa dolazi do ponovnog širenja organizama štetnih za bilje. Držimo da je ponovno došlo do počinjenja kaznenog djela protiv okoliša, i to baš nepostupanja po propisima kojima je nadležno državno tijelo odredilo mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja organizama štetnih za bilje - smatraju u Društvu Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 12:03