StoryEditorOCM
Splitministar u splitu

'Srce je ko kuća, dolazi novi traktor i 13 steonih junica, to je ogroman vitar u leđa': Tolušić mladim poljoprivrednicima donio 88 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja

27. veljače 2019. - 16:49
tolusic_klis9-260219

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je u hotelu "Atrium" u Splitu potpisivanju 173 ugovora vrijedna gotovo 88 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja.

- Nakon Zagreba, Osijeka i Plitvičkih jezera danas smo u Splitu gdje također potpisujemo ugovore s mladim poljopivrednicima, ali ne samo za mlade, već i projekte za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, znači oni poljoprivednici u Dalmaciji koji su se do sada bavili poljoprivedom, a žele razvijati turizam, preradu ili nešto drugo. Nećemo tu stati, ono što želimo je izrazito povećati broj mladih poljoprivednika koji ostaju živjeti u svojim selima. Učinit ćemo sve što možemo, u ovom slučaju u suradnji sa Županijom splitsko-dalmatinskom, da naši poljoprivrednici ostanu raditi u našem ruralnom području – poručio je Tolušić.

Veliko zadovoljstvo je ovom prigodom izrazio je i splitsko-dalmatinski županBlaženko Boban.

- Izuzetno sam zadovoljan sa svim mjerama, a posebno ističem mjere za mlade poduzetnike, jer kroz koji dan u Županiji izlazimo s mjerom za mlade u ruralnom dijelu naše županije za obnovu i izgradnju stambenih objekata ili pak kupnju novog. Sinergija i sve te zajedničke mjere znače budućnost opstanka mladih na ruralnom dijelu naše županije što nas posebno nas veseli.

Jedan od njih je i Bože Banić, dvadeset trogodišnji poljopivrednik iz Otoka kod Sinja.

- Danas sam potpisao ugovor i ne znam što bih rekao. Srce je ko kuća, dolazi novi traktor, novi utovarivač i 13 novih steonih junica i to je ogroman vitar u leđa - kazao je Bože, a na novinarsko pitanje koliko dosta mladih ide vani, i što on misli o tome odgovorio je:

- Neka oni dođu vamo, ja ću njih sve zaposlit, za onoga koji oće radit posla itekako ima – poručio je Bože.

A da je ovo veliki poticaj za mlade smatra i 20-godišnji Frano Mateljan iz Košuta kod Trilja.

- Gospodarstvo sam naslijedija od majke koja se ovim bavila 13 godina. Evo, došao je red na mlađe. Volin taj posao, od malih nogu sam u tome, i vidim perspektivu u razvoju poljoprivrede, stočarstva. Imamo 20 grla i godišnje daju od 40 do 50 tisuća litara mlika, a sada će to ić i preko 100 tisuća litara – vjeruje mladi Frano.

- Ovo je četvrta lokacija na kojoj danas potpisujemo ugovore mjere iz programa ruralnog razvoja gdje mladim poduzetnicima dajemo 50 tisuća eura da preuzmu poljoprivredna gospodarstva ili kroz drugu mjeru dijelimo 50 tisuća eura fiksnog iznosa za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, od turizma na poljoprivrednim gospodarstvima, restorana, igraonica, frizerskih salona, svega onoga što je u ruralnim područjima potreba - dodao je i pomoćnik ministra poljopivrede Krešimir Ivančić navodeći kako će ukupno biti odobreno preko 900 projekata za mlade poljopivrednike, a za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti dodijelit će se oko 650 potpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 20:24