StoryEditor
Splitmolitva i ples

Srbi u Splitu obilježili blagdan Svetog Save: ‘Uvijek smo se držali starih običaja, sveštenici su nam čitali slavu, a pripremili smo i slavski kolač‘

Piše Tihana Marović
27. siječnja 2020. - 22:38
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

U povodu pravoslavnog blagdana Svetog Save splitski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, kojem je ovaj svetac zaštitnik i krsna slava, organizirao je prigodno slavlje u ponedjeljak navečer u restoranu Bolero.

- Nas oko sto dvadeset dat ćemo sve od sebe da se lijepo zabavimo. S nama su predstavnici Grada i Županije, ali i predstavnici svih ostalih nacionalnih manjina u našem Splitu. Malo je besparica u pitanju, da smo bogatiji bilo bi nas i više, bilo bi možda raskošnije ali ne damo se... Mladi imaju svoj način zabave, izlaze u kasnije sate, a mi nešto stariji se okupimo na klasičnijem druženju, molitvi, večeri i plesu. Dok je svijeta, bit će i starijih, a mi ćemo plesati dokle noge mogu izdržati - dobro raspoložen bio je Momčilo Rusić, predsjednik pododbora.

Sveti Sava je, kaže nam, jedan od najvažnijih srpskih svetaca. Prvi je srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog, svetac je ne samo Srpske pravoslavne crkve već i nekolicine drugih pravoslavnih crkvi. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Zaštitnik je djece, đaka, studenata i medicinskog osoblja, što je i razlog zbog kojeg je odabran za zaštitnika ovoga društva.

- Za nas, sveti Sava je najizuzetnija i najposebnija osoba. Uvijek smo se držali starih običaja, sveštenici su nam čitali slavu, pripremili smo i slavski kolač, koljivo, to je mljevena pšenica s orasima, tu je i čaša vina, svijeća i ikona svetoga Save. Nakon molitve naš ženski zbor otpjevao je i himnu svetome Savi. Inače, zbor nam ove godine obilježava deset godina djelovanja pa se nadamo uskoro organizirati njihov koncert - najavio je Rusić.

Društvo u gradu pod Marjanom djeluje 23. godinu, a s ostalim nacionalnim manjinama slažu se sjajno.

- Neki nevidljivi strah još uvijek postoji među našom manjinom, no nemamo nikakvih problema, dapače... Evo i ostale nacionalne manjine zovu nas na svoje svečanosti, mi njih na svoje. Suradnja nam je stvarno za svaku pohvalu, da je tako u svim segmentima svijet bi bio bolje mjesto - zaključio je Rusić. •

 

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 18:57