StoryEditorOCM
SplitU OŠ BRDA

Sramotan podatak: Split u urbanom dijelu ima tek šest posto zelenila! To je motiviralo izviđače na zanimljivu izložbu o važnosti očuvanja zelenih površina, ali i splitske riči...

Piše Split SD
12. prosinca 2022. - 17:38

Članovi Splitskog skautskog zbora, u suradnji s Osnovnom školom "Brda", otvorili su jučer u atriju škole prvi postav "putujuće" izložbe zelene tematike "Zeleno, volim te zeleno".

Motivaciju za pokretanje takve aktivnosti pronašli su u podatku preuzetom iz radne skupine za "Green cities" Grada Splita, a po kojem na urbaniziranom dijelu površine Splita ima samo šest posto zelenog pokrova.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

– Želimo da buduće generacije iznjedre stavove s kojima će donositi znatno mudrije odluke po pitanju upravljanja zelenim površinama nego dosadašnje. Nove će generacije za niti četvrtinu stoljeća sudjelovati u donošenju takvih odluka, pa im želimo omogućiti što kvalitetnije informacije i poticaje da bi te odluke vodile u smjeru zelene tranzicije, održivog razvoja i ekologije… – istaknuo je tom prigodom Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora, voditelj projekta "Scout city – grad po mjeri djece", koji se sufinancira iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europskih snaga solidarnosti.

image

Edi Perić

Vladimir Dugandzic/Cropix

Izložba se sastoji od 30 motiva – 15 fotografija i 15 tvrdnji o važnosti zelenih površina. Fotografije je izradio Igor Drača, posluživši se manirom angažiranih fotografija, odnosno onih koje u sebi nose naglašenu poruku. Ujedno, on je i grafički priredio cjelokupni izgled izložbe.

– Htio sam pokazati da su zelene površine ustvari život sam po sebi. Želim da oni koji ih vide razumiju bit i funkciju zelenih površina, pogotovo u gradskoj sredini – izjavio je autor.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Dva cilja

Tako se na fotografijama mogu vidjeti razni profili ljudi na zelenim površinama – pošumitelji, sportaši, umjetnici, pisci u izmaglici kreativnog stvaranja knjige, baka s unukom…

Uz fotografije i tvrdnje o zelenilu, izložba kao motive ima i 30 starih splitskih riči, koje je izabrala Adela Roudi. Za njihovo pogađanje izrađen je i kviz, koji se može riješiti putem smartfona, očitavanjem/skeniranjem QR koda. Za kvalitetno pogođena pitanja sudionici mogu isprintati pripadajuću potvrdu o svojem postignuću.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

– Ova izložba ima dva glavna cilja – poticaj za očuvanjem i njegovanjem zelenih površina, te poticaj na očuvanje lokalne splitske jezične baštine, staroga splitskog govora, koji je već znatno utonuo u zaborav, a takvu je baštinu zaista šteta izgubiti – izjavila je Katarina Zelić, ravnateljica OŠ "Brda".

Škola "Brda" izabrana je kao jedna od onih škola koje njeguju ekološki i zeleni pristup, a u partnerstvu sa Splitskim skautskim zborom ostvaruju brojne aktivnosti, pa je izabrana za ishodište ove izložbe, njezinu polaznu postaju na putu po splitskim i županijskim osnovnim i srednjim školama.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

U nadolazećoj godini, uključujući ovu izložbu, Splitski skautski zbor namjerava postaviti najmanje četiri izložbe u putujućem obliku, a nastojat će ih postaviti i na javnoj površini, prema pravilima i dozvolama Komunalnog odjela Grada Splita.

Ovo je tek jedna od aktivnosti programa "Green Split Blue", dugogodišnjeg plana sustavnog djelovanja na edukaciji djece i mladih kao prioritetnih skupina, ali i svih ostalih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 20:53