StoryEditor
SplitMAĆEHINSKI ODNOS

Sramota! Pogledajte gdje vježba orkestar sa zlatnim europskim odličjem ‘Sanctus Domnio‘, a u novu koncertnu dvoranu ne mogu, iako im je obećano

25. lipnja 2021. - 10:01
Ulaz u bivšu Brodosplitovu zgradu pored nekadašnjeg škverskog Doma zdravlja gdje sada vježba mandolinski orkestarJoško Šupić/Cropix

U petak navečer splitski mandolinski orkestar "Sanctus Domnio" obilježava svoj 30. rođendan na najbolji mogući način – koncertom u dvorani Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici.

Kako i priliči okruglim jubilejima, glazbena fešta će biti svečarska, a zamišljena je da prikaže svu raskoš repertoara koji izvode ili, pojednostavljeno – što se sve na mandolini danas izvodi.

A izvodit će originalne skladbe pisane baš za mandolinu, a oni koji dođu mogu očekivati u sat vremena i 40 minuta "svega" – kaže maestro Vladimir Lukas, koji od osnutka, potpuno volonterski, vodi mandolinski orkestar.

– Na programu će biti i lirike, i drame, jazza, rocka, ali i distorzije gitare. Dakle, pokazujemo mandolinu u svim aspektima. Oni koji nas prate uživat će, iako ima još mnogo njih, i među mojim kolegama, koji mandolinu povezuju samo s folklorom, sa splitskim plesovima i glazbenom pozadinom za klape.

image
Mandolinisti se spremaju za svoj jubilarni rođendan i koncert
Privatni album

A na mandolini se može štošta! Naravno, kvaliteta našeg orkestra je neosporna jer pola ansambla danas čine profesori glazbe, školovani ljudi. U "Sanctus Domniu" sviraju četiri diplomirane mandolinistice od ukupno pet koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj! – veli maestro Lukas.

Raj, ali za skvotere

Prije nego što nastavimo o tome čime je društvo "Sanctus Domnio" – koje pogoni čista amaterska ljubav, a ne honorari – zadužilo ovaj grad, mora se prvo reći da su oni u Splitu – beskućnici!

Na probi za rođendanski koncert našla sam ih u zapuštenim zgradama "škvera", u zgradi do bivše ambulante, obrasloj u korov, čiji ulazni hodnik stvara jezu u kostima. U oglodanoj, prašnjavoj betonskoj tvorevini, pravom raju za skvotere.

A tu su, u prostoriji na katu, samo zahvaljujući prijateljstvu s domaćinom, KUD-om "Brodosplit", koji im je ustupio tu oronulu zgradu da se mogu pripremiti za – svoj veliki koncert!

Sramota! Radi se dakle o orkestru kroz koji je u tri desetljeća prošlo između 500 i 600 talentirane djece i mladih. Najboljem europskom (!) mandolinskom orkestru 2015. godine. Između ostalog i dobitniku Nagrade grada Splita 2006. godine, a taj isti grad ne može mu osigurati 60 kvadrata prostora?

image
Ulaz u bivsu Broodosplitovu zgradu 
Joško Šupić/Cropix

Prostora u kojem bi se osim orkestra "Sanctus Domnio", skućio i njihov pomladak, mandolinski orkestar "Anđeli svirači", kvartet "Da Capo" i druge mandolinske komorne skupine u kojem bi svake godine organizirali vlastitu školu mandoline i gitare, kao i dosad. U kojem bi organizirali festival posvećen mandolini "Mandolina Comesa" u Komiži, provodili međunarodne majstorske radionice...

Samo zahvaljujući njihovom angažmanu i borbi kroz birokraciju u ovom gradu mandolina se napokon može učiti i u osnovnoj i u srednjoj glazbenoj školi, a (zasad) i kao izborni predmet i na Glazbenoj akademiji u Splitu.

Puno obećanja, a opet ništa

Pa zar stvarno za tih osamdesetak zaljubljenika i entuzijasta koji su utjecali 30 godina na glazbeni život grada i odgajali djecu u umjetničkom duhu ovaj grad nema smještaj?

Tračak optimizma pojavio se u vrijeme završavanja zgrade Hrvatskog doma, u studenom prošle godine – tada im je obećano da će biti smješteni na četvrtom katu te raskošne secesijske zgrade koju su splitski glazbenici čekali "ko ozebli sunce".

Štoviše, iznebuha im je ponuđen i takav ugovor po kojem bi bili čak i rezidentni orkestar Hrvatskog doma i imali svoj godišnji glazbeni ciklus, kako i priliči njihovom renomeu, ali... opet ništa.

V.d. ravnatelja Marin Kaporelo pola godine nakon toga misli da to ne bi bilo u redu prema ostalim gradskim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima, te da Javna ustanova u kulturi ima uvjete korištenja dvorane jednake za sve.

image
Marin Kaporelo, v.d. ravnatelja Doma: Malo sam se zaletio s obećanjima
Vojko Bašić/Cropix

– To su bili razgovori, postojala je dobra želja s naše strane, ali oni su kao orkestar tražili neke uvjete koje im nisam mogao dati. Ne može Javna ustanova Hrvatski dom dati nekoj udruzi prostor, to može samo Grad Split. Mi smo koncertna dvorana kao što je "Lisinski" ili Glazbeni zavod, koja ima svoje zadatke i ciljeve.

Nismo dom kulture koji okuplja sve udruge na jednom mjestu, moramo imati jasan model suradnje sa svim udrugama. Malo sam se tada zaletio, ali kad smo počeli stavljati stvari na papir, vidio sam da to ne ide tako jednostavno.

Ostavljena im je mogućnost da imaju koncertni ciklus u Hrvatskom domu, probe, kao i sve druge glazbene udruge i društva s kojima smo potpisali tipski ugovor, kao i sa "Sanctus Domniom". A taj prvi ugovor nikada nije potpisan. Ako se učini iznimka, ruši se sve i dolazi do kaosa – kaže sada Kaporelo.

Imamo dakle koncertnu dvoranu, imamo vrhunski mandolinski sastav bez krova nad glavom i – problem.

Tko će ga za ove glazbene entuzijaste riješiti?

Što će svirati na rođendanskom koncertu?

Što će svirati na rođendanskom koncertu?
Marinko Katunarić: "Bili dani"
Marinko Katunarić: "Vlaška"
Jure Banić: "Kratke priče"
Claudio Mandonico: "Sloneczniki: Sinti Suite"
Ivan Božičević: "Mandorle dolce, mandorle amare"
Vlado Sunko: "Koncert za mandolinu i orkestar"
Solistica Ivana Kenk-Kalebić
Tomislav Kalebić: "Istok"
Pavle Sviličić: "Issa"
Solisti Marija Bašić-Markotić, flauta, i Marina Mrđen, sopran
Vlado Sunko: "March in blue"
Solisti Tomislav Kalebić, električna gitara, i Marinko Lasan, klavijature
Dirigent: Vladimir Lukas
Koncert-majstorica: Ivana Kenk-Kalebić

Ispravak: 

Marin Kaporelo: Pitanje prostora za djelovanje i rad organizacija civilnog društva, tj. kulturnih udruga isključivo je u nadležnosti Službe za kulturu Grada Splita

item - id = 1108274
related id = 0 -> 1137579
related id = 1 -> 1137592
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 19:06