StoryEditor
SplitŠTO SE ČEKA?

Sportski klubovi zbog korone već danima ne rade, ali zato neke splitske teretane ne posustaju. No, sve je manje nadobudnih koji u njih zalaze

Piše Pišu Vinko Paić i Merien Ilić
18. ožujka 2020. - 15:16
SHUTTERSTOCK

U splitskim teretanama posljednjih se dana drastično smanjio broj korisnika, što je i razumljivo s obzirom na trenutačnu situaciju s koronavirusom, kojoj se još uvijek ne nazire kraj, a čini se kako je sve ovo što nas je zadesilo u Hrvatskoj tek početak.

Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj je sjednici Vlade donio niz novih mjera za borbu protiv koronavirusa, među ostalim, u planu je i privremeno zatvaranje teretana, o čemu će javnost na vrijeme obavijestiti. Razgovarajući sa zaposlenicima triju splitskih fitness centara, stječe se dojam kako će uskoro zatvoriti svoja vrata.

Redovito prate sve informacije Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva te se ponašaju u skladu sa svim njihovim preporukama. U Fitness centru Joker pojačane su mjere zaštite, higijene i dezinfekcije svih rekvizita i prostorija i sve korisnike mole za pojačan oprez i odgovornost.

Dok čekaju nove obavijesti, odlučili su da će, ako Vlada donese odluku o zatvaranju teretana, sve uplaćene članarine biti produljene za razdoblje zamrzavanja, a također su omogućili besplatan pristup njihovoj aplikaciji na mobitelima, kreirajući kućni trening.

– Zasad radimo do daljnjega, iako mislim da ćemo zatvoriti za dan-dva. Prilično nam se smanjio dolazak korisnika, pogotovo zadnjih dana – rekla nam je Nikolina Grković iz Jokera, dodajući kako čistačice redovito čiste sve sprave, na zidovima se nalaze dezinfekcijska sredstva, a korisnici se mogu, ako to žele, poslužiti i rukavicama.

Gotovo identična situacija je i u teretanama Guliver i XXL, gdje također ističu da su svoje prostorije prilagodili svim propisanim mjerama, no unatoč tome i tamo bilježe smanjen broj dolazaka.

– Radimo dok ne dobijemo obavijest o zatvaranju, a moguće je da će se to dogoditi svaki tren – kažu u Guliveru, dok u XXL-u još naglašavaju da paze na to kako bi između posjetitelja bio metar razmaka.

S druge strane Javna ustanova Sportski objekti obustavila je sve sportske i rekreacijske aktivnosti u svojim prostorima dok su dali naputak da se teniski, nogometni tereni na otvorenom mogu koristiti ali bez upotrebe svlačionice, a do daljnjeg su zatvoreni Fitness Bazeni-Poljud.

Još od petka, svi sportski klubovi u kojima trenira velik broj djece poslali su obavijest o zatvaranju klubova do konca mjeseca.

Ne želeći čekati dodatne mjere prevencije, neki su se sami dosjetili kako izaći u susret članovima. Već nekoliko dana članice kluba Mint Factory nalaze se u raznim terminima na Marjanu ili na Sustipanu, na Mornara i vježbaju na zraku pilates, workout, zumbu, jogu i ostale programe.

- Zbog sigurnosti odlučili smo do daljnjeg zatvoriti vrata našeg centra jer bez obzira na sve higijenske standarde koji su nam i inače važni, odgovornost svih nas građana treba biti na prvom mjestu. Kako se centar nalazi na samim Marjanskim vratima željeli smo iskoristiti čari Marjana i svježeg zraka uz more.

S ranojutarnjom grupom idem u šetnju, ostale vježbaju u ostalim terminima, na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih, na svojim prostirkama...Ma, nema panike, samo svatko od nas treba biti discipliniran.

- Svjesna sam da nam je svima ajme i da svi živimo od ovoga, ali isto tako smatram kako nam zdravlje zaista treba biti na prvom mjestu, pa moramo pokazati odgovornost. Mi u klubu za sada improviziramo, a članovi su zadovoljni.

Ukoliko se uvedu stroge mjere, pa će trebati ključ u bavu, imamo plan C, a to je online trening. Ma sve se može, samo u ovom trenutku treba biti odgovoran - poručuje  Marija Stipičić, jedna od trenerica u Minta.

image
vjezbanje priroda
Shutterstock

- Svjesna sam da nam je svima ajme i da svi živimo od ovoga, ali isto tako smatram kako nam zdravlje zaista treba biti na prvom mjestu, pa moramo pokazati odgovornost. Mi u klubu za sada improviziramo, a članovi su zadovoljni. Ukoliko se uvedu stroge mjere, pa će trebati ključ u bavu, imamo plan C, a to je online trening. Ma sve se može, samo u ovom trenutku treba biti odgovoran - poručuje trenerica Mare.
Da su društveno odgovorni pokazali su i u Dharma Yoga Split centru koji su odmah po pojavi koronavirusa u Hrvatskoj, uveli vježbanje joge preko streaminga. Uz poruku da prekidaju s radom do daljnjeg i savjete za kretanje na svježem zraku, poslali su iz gymova popout Californije, R-Gym, Ultrafit i drugih.
- Brinite se jedni za druge! - još su poručili.

Za one koji još idu na treninge stručnjaci preporučuju da svakih deset minuta peru ruke, brišu sprave te izbjegavaju asistenciju drugih vježbača, rukovanje i grljenje. Poželjno je prije, tijekom i nakon treninga piti vodu sobne temperature, a nakon vježbanja popiti topli čaj i obvezno se otuširati.

Upozoravaju kako zaražene osobe mogu ostaviti klice na spravama, čak i na vratima, koje mogu preživjeti danima ako se oprema ne čisti na adekvatan način.

Liječnica opće medicine Ines Ivčević zasad ne preporučuje odlazak u teretane.
– Tamo je ipak veći broj osoba u zatvorenom prostoru te postoji mogućnost širenja virusa od osobe do osobe uz doticanje površina za vježbanje.

U svim teretanama se zasigurno provode mjere dezinfekcije, ali ipak zamijenite teretane odlaskom u prirodu i tamo vježbajte. Koristite mogućnost blagodati zelenila, šume, sunca i blizine mora – kaže liječnica. 

Besplatni treninzi na Facebooku


Trener Mario Mlinarić je od ponedjeljka, 16. ožujka, na svojoj Facebook stranici pokrenuo još jedan online izazov “Zdrav život postaje navika”, namijenjen svim dobnim skupinama.

Ovaj izazov, na ležeran i duhovit način, ljudima nudi mogućnost da svakoga dana naprave nešto za sebe i svoju obitelj, nauče kako da im zdrav način života prijeđe u naviku. Trening se može odraditi uvijek i na svakom mjestu bez obzira na dob i spol.

Na stranici će se svakodnevno objavljivati besplatni treninzi, planovi prehrane, jelovnici, kao i razni savjeti. U izvođenju vježbi sudjeluje i Ivan Ćosić, hrvatski paraolimpijac koji je odavno pokazao da ga ni to što je kao petnaestogodišnjak ostao bez lijeve potkoljenice ne može spriječiti u ostvarenju ciljeva.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 13:47