StoryEditorOCM
Splitmarjan - brdo skandala

Sporna snimka razotkrila je Ivoševića kako pljuca na slatkorječive Puljkove priče, a radi drugog aktivista kojeg je prigrlio, gradonačelnik bi mogao izgubiti milijune

Piše SANDI VIDULIĆ
12. ožujka 2022. - 14:43

Projekt koji se financira iz EU fondova, a potaknula ga je bivša vlast, zove se "Marjan - brdo prošlosti, oaza budućnosti", ali po onom što se već godinama događa Marjan je brdo skandala, na kojemu se ne nazire oaza mira.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević vratio se u formu, ponaša se bahato prema sugovornicima i žestoko tuče po medijima. Po njemu samo novinari koji su "kvazilokalpatrioti" žele Marjan u splitskom vlasništvu. Dapače, takvi su "sve samo ne lokalpatrioti"! Taj novi Ivoševićev biser o "kvazilokalpatriotima" koji mrze ovu vlast ne zaostaje za slavnom Kerumovom izjavom da su protiv njega "urbani Jugoslaveni".

Također, na drugoj snimci koja je procurila na društvenim mrežama, Ivoševića se čuje kako je zaprijetio da će "letit cili nadzorni odbor" u gradskim poduzećima gdje ne dopuštaju ravnateljima da koriste službene automobile, nego smatraju da su potrebniji nekim službama. Ovim je Ivošević doslovno pljunuo na slatkorječive priče Ivice Puljka kada se raspisivalo natječaje za članove nadzornih odbora, a kad se gradonačelnik hvalio kako je to prvi put u povijesti da se bez podobnosti biraju stručni ljudi.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Tko će vjerovati u nezavisnost članova Nadzornog odbora nakon ovakve političke bahatosti?! Ako ne smiješ reći da je službi nadzora u park-šumi potrebniji auto nego ravnatelju, kakav si ti stručnjak!

Druga stvar, nije uopće jasno zašto ova vlast po cijenu vlastitog obraza toliko inzistira na ostanku v.d. ravnatelja Stipe Mušure, kojeg nije podržalo Gradsko vijeće, a nije mu dalo podršku ni Upravno vijeće Javne ustanove park-šume Marjan, čiji su "neposlušni" članovi zbog toga smijenjeni? Zar sadašnji koordinator za Marjan Srđan Marinić nije imao slično iskustvo dok je u vrijeme Ive Baldasara kratko bio predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove?

Marinić i Duška Boban (iz Društva Marjan) podnijeli su ostavke u Upravnom vijeću nakon što su vidjeli da se neće moći smijeniti ravnatelja Roberta Koharevića, čiju su kandidaturu podržali na početku, baš kao što je i smijenjeni predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Tukić podržao Mušuru pred Gradskim vijećem, a poslije je našao ozbiljne zamjerke na njegov rad.

Nema naznaka da je Javna ustanova napravila iskorak, ili da bi mogla napraviti hvalevrijedan pomak sa sadašnjim v.d. ravnateljem. S druge strane, potpuno je nejasno što Marinić, koji očito stoji iza Mušure, namjerava s Javnom ustanovom park-šume Marjan, jer se o tome ne mogu naći podaci.

Dok se događaju politički cirkusi, neopazice je prošla javna rasprava o "Planu upravljanja park-šumom Marjan". Društvo Marjan o tome nije ništa izvijestilo, iako je njegov predsjednik Srđan Marinić bio na jedinoj raspravi. No, zato je Udruga "Sunce" u svom priopćenju upozorila da plan upravljanja nije u potpunosti usklađen sa "Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima i/ili područjima ekološke mreže" (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 2020.) i primjerima dobre prakse.

image
Vojko Bašić/Cropix

"Održavanje samo jedne radionice za dionike nije dovoljno za provedbu kvalitetnog konzultacijskog procesa, posebice jer je riječ o prostoru koji se intenzivno koristi od strane građana, raznih institucija i organizacija, u kojem su prisutni brojni problemi i konflikti i koji se nalazi u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj te je iznimno bitan za velik broj dionika.

Na goruća pitanja vezana za stanovanje, gradnju i komunalnu infrastrukturu na području park-šume Marjan trebalo se jasnije osvrnuti, jer su to faktori koji značajno utječu na održivost upravljanja ovim područjem", napominje se, među ostalim, u priopćenju.

Ovo je važna napomena, jer pokazuje kako i ova vlast nastavlja netransparetnu praksu oko donošenja važnih dokumenata i odluka.

Iz Ivoševićeve snimke koja je prva procurila u javnost, a traje samo pola minute, nije jasno postoji li ozbiljna namjera Grada Splita da se odrekne vlasništva na Marjanu, ili se radi samo o nekoj hipotetskoj situaciji po kojoj bi Gradu bilo bolje da je Marjan državni ili županijski, ali sad po Ivoševiću mora plaćati par milijuna kuna godišnje radi kaprica Andre Krstulovića Opare koji se zainatio da Marjan bude splitski.

Međutim, iz odgovora koji smo dobili od gradonačelnika Ivice Puljka može se zaključiti kako ne postoji namjera Grada da se Marjan preda u ruke Županiji ili državi koji bi snosili troškove.

- Izjave izvučene iz konteksta ne planiram komentirati. Ono što mogu potvrditi je da smo upisani kao vlasnik na dijelu Marjana i da smo na osnovi navedenog izradili program gospodarenja koji provodimo kao šumoposjednici. Želja ove gradske vlasti je da Grad Split dobije ovlasti koje trenutno ima Županija na području našega grada - kratko nam je odgovorio Ivica Puljak.

Kako bilo, ne stoji da će Grad plaćati novac za održavanje šume privatnim firmama isključivo zbog Opare, već je to prvenstveno zbog toga što se kompanjon Ivoševića i gradonačelnika Ivice Puljka, Srđan Marinić, kao predsjednik "Društva Marjan", zainatio da Javna ustanova ne može obavljati šumarsku djelatnost.

Javna ustanova je praktično bila registrirana na Trgovačkom sudu za tu djelatnost i umjesto da se riješe neke nedoumice, Marinić je na Visokom upravnom sudu oborio tu registraciju, što ne bi bio trošak za Grad da je Marjan državni, ali kako nije, sad je potrebno trošiti milijune na privatne šumarske firme.

Nije nikakav koncept javno prezentiran oko toga da se skrešu radna mjesta u Javnoj ustanovi koja je često bila kritizirana kao hladovina za uhljebe. Ali, postoje naznake da privatni sektor dobiva na važnosti na Marjanu uz pomoć Grada.

Na sjednici Gradskog vijeća Bojan Ivošević je dao svoje mišljenje kako je skupo kupovati strojeve za Javnu ustanovu. U međuvremenu, angažirane su dvije privatne tvrtke "Dalmatinske šume" i "Larix IG". Radovi su se obavljali s izvlačenjem stabala traktorom, iako se od izvođača u javnom pozivu tražilo da imaju žičaru.

Kad smo, prije mjesec dana, poslali upit koordinatoru za Marjan Srđanu Mariniću zašto se stabla izvlače na način koji je prije kritiziralo Društvo Marjan (kad je radove izvodila slovenska tvrtka "Matima", a bila je druga vlast u gradu), on nije ništa odgovorio, niti se javljao na telefon.

Također, s velikom odgodom angažirana je tvrtka "Arbofield" d.o.o. za nadzor. Tek ovih dana sklopljen je ugovor iako su šumarski radovi počeli odavno. Kad smo nedavno upitali v.d. ravnatelja Stipu Mušuru (povodom toga što JU PŠM više ne može obavljati šumarske radove) hoće li obustaviti natječaj za inženjera šumarstva, on je odgovorio kako neće jer je takav potreban radi nadzora šumarskih radova.

image
Nikola Vilić/Cropix

No, iz Grada su nam odgovorili kako su oni angažirali privatnu firmu, i to preko Javne ustanove, za nadzor šumarskih radova. Što znači da se troše novci na privatnike, pa se postavlja pitanje treba li Javna ustanova imati stručne ljude i čemu bez njih uopće služi?

Ivica Puljak u svemu tome djeluje prilično suzdržano, ne komentira licimjerje dojučerašnjih aktivista koji sada šalju policiju na neposlušne "getane" ili na one koji ih se drznu snimati ispod stola.

Netko bi možda rekao da je Puljak brzopleto ušao u vezu s aktivistima, ali ti odnosi nisu od jučer. Marinić je s Duškom Boban (koja je onda vodila "Inicijativu za Marjan", a poslije se pridružila Društvu Marjan) još 2012. godine razgovarao o suradnji na ondašnjim lokalnim izborima s Marijanom Puljak, a u pregovore o zajedničkim akcijama diskretno je bio uključen i Ivica Puljak. Tada to nije dalo rezultata. Marinić i Boban su se povezali s Ivom Baldasarom, ali ta ljubav nije dugo trajala.

Puljak je skupio Bojana Ivoševića kad je ovaj bio politički autsajder na zadnjim izborima za gradonačelnika (na listi je bio i Marinić). Anketa koju je radio "Ipsos" svrstala je Ivoševića na osmo mjesto od kandidata za gradonačelnika, a po anketi Dalmatinskog portala bio je sedmi. Ivošević se tada povukao od kandidature i priključio Puljku koji ga je uzeo za dogradonačelnika, a Marinića za vijećnika.

Koji je smisao da se uzmu dva partnera bez političke težine i iskustva u upravi, koji aktivizam zamjenjuju "komesarskim" ponašanjem?

Ivošević je u razgovoru s Damirom Šarcem priznao kako je potrebno biti vulgaran jer te inače nitko ne "je.e dva posto", a to mu je izgleda kao aktivistu bio jedini zadatak jer je rekao da inače imaju u grupi ljude koji su raznih struka.

image
Joško Ponoš/Cropix

Što se tiče Marinića, on se jako eksponirao u tome da dugo godina kritizira rad Javne ustanove, ali nije jasno što misli napraviti za njezino poboljšanje, niti kako bi doveo stručni kadar, a što je predviđeno "Planom upravljanja" koji je izradila tvrtka "Oikon".

Pa ima li kakve koristi Puljak od ove dvojice, pored sve političke štete? Što se tiče Marjana, on uvijek dobro dođe za skretanje pažnje od nekih drugih zahtjevnijih projekata. Pogodna je scenografija za političku svađu, pa ljudi zaborave na Karepovac, Dračevac ili na brojne projekte koji su na dugom štapu. A za sve što se dobro dogodi u park-šumi ona je uvijek zgodan dekor za samohvale političara.

Od vlasništva u park-šumi Marjan nema koristi osim lokalpatriotske, a da bi Županija ili država htjele preuzeti taj "vrući krumpir" i brigu o njemu, zaista nismo sigurni. Državo odvjetništvo glatko se izvuklo kad je njih Društvo Marjan pritiskalo da se aktiviraju u pogledu vlasništva. DORH je rekao da Marjan ne pripada Republici Hrvatskoj, nego Županiji, koja mudro prstom nije mrdnula da preuzme ovo brdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 19:08