StoryEditor
SplitNIŽE CIJENE

Splitskom ‘Vodovodu‘ u 20 godina ‘iscurilo‘ 40 milijuna kuna za vodu! Tomislav Šuta: To smo zaustavili i zadržat ćemo najnižu cijenu vode u državi

Piše Diana Barbarić
27. studenog 2020. - 13:47

Državno Vijeće za vodne usluge donijelo je privremene odluke o novim i znatno nižim cijenama vode koju Vodovod i kanalizacija Split (VIK) preuzima iz drugih vodovoda, čime će se ostvariti uštede koje na godišnjoj razini iznose čak dva milijuna kuna! Informacije nam je potvrdio Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda kanalizacije.

Privremene odluke odnose se na vodu koju VIK-u isporučuju "Rad" Drniš, Vodovod Omiš, Vodovod Brač i Vodovod Sinj, a objavljene su u Službenom glasniku Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Riječ je o područjima na kojima splitski VIK naplaćuje usluge vodoopskrbe, a vodu isporučuju lokalni vodovodi, a u pitanju je područje Šolte, Općine Podstrana, Dugopolja, Muća i zagorskog dijela Općine Klis.

Cijena vode isporučene iz Drniša, po metru kubnom, smanjena je dosadašnjih 4,10 na 1,7 kune, iz Omiša s 3,61 na 2,64 kune, s Brača s 2,94 kune 1,37 kunae i iz Sinja s 3,60 na 2,35 kune, sve ovo bez PDV-a.

Sve ove odluke donesene su temeljem prijedloga splitskog VIK-a Split, kako to i piše u privremenim odlukama.

- Stupanjem na snagu navedenog Zakona prema kojem je javni isporučitelj vodnih usluga dužan pružati uslugu javne vodoopskrbe drugom isporučitelju na način da cijena pružanja usluge javne vodoopskrbe ne može biti veća od troška proizvodnje ili nabavke vode od trećeg isporučitelja i razumnog troška provoda vode kroz građevine za javnu opskrbu, VIK je izradio elaborat s novim i znatno nižim cijenama od dosadašnjih na osnovu kojega je Vijeće za vodne usluge donijelo navedene odluke - pojašnjava nam Šuta.

Nevjerojatno zato zvuči podatak da je godinama unazad VIK izdvajao čak dva milijuna kuna godišnje više za vodu iz drugih vodovoda. A to, ističe naš sugovornik, u posljednjih 20 godina iznosi čak 40 milijuna kuna koje su mogle biti utrošene za izgradnju nekoliko desetaka kilometara vodoopskrbne ili kanalizacijske mreže.

- Do sada nitko nije vodio računa o fakturiranjima drugih vodovoda. Ni jedan vodovod nije smio zaradivati na drugom vodovodu već je trebao isporuku vode obračunati po stvarno nastalim troškovima. Iz ovoga proizlazi da se mali vodovodi fianaciraju na teret velikih odnosno gradana - ističe Tomislav Šuta, direktor Vodovoda.

Sve u svemu, ove uštede će puno značiti VIK-u, kojemu su zbog pandemije također značajno smanjeni prihodi, a onda posljedično i građanima Splita i svim potrošačima. Splićani inače plaćaju najmanju cijenu vode u Hrvatskoj, a Šuta kaže da će vodstvo ove gradske komunalne tvrtke napraviti sve da tako ostane i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 04:27