StoryEditor
Splitnova nevolja

Splitskoj bolnici kronično nedostaje krvi, mole se donori za pomoć: Imamo zaliha samo za još dan ili dva, posebno apeliramo na sve s krvnom grupom ‘0‘

19. svibnja 2020. - 12:16
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Kako nevolja nikada ne dolazi sama - dokazalo se i na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Split. Prokleta je pandemija izazvala, posredno i neposredno, nestašicu krvi.

- Imamo zaliha krvi za još dan ili dva - kazala nam je transfuziologinja dr. sc. Dejana Bogdanić.

- Do nestašice je došlo zbog odgode akcije darivanja krvi u Supetru na Braču i pojačanog obima potrošnje krvi - objasnila nam je.

Bračani su poznati kao tradicionalni darivatelji krvi, pa se u akcijama na otoku skupi najmanje stotinjak doza. Ovoga puta zbog korone - ni kapi! A u bolnici i kronični bolesnici koji trebaju krv za život, operacije koje su krenule svojim tokom, sve što se odgađalo - došlo je na red... Potrošnja se krvi povećala.

Stoga se mole svi oni koji mogu, koji žele darovati svoju krv da se jave na Zavod za transfuzijsku medicinu, i danas (utorak) i sutra radit će do 18 sati. Zbog onog što bi se laički nazvalo "univerzalnim donorima" - poseban se apel šalje ljudima koji imaju krvnu grupu "O", bez obzira bila ona Rh negativna ili pozitivna.

A mi napominjemo kako krv mogu darovati sve zdrave osobe, ne mlađe od 18 i ne starije od 65 godina života. Možda je baš danas vaš dan! Odvojite pola sata svog života i darujte 4.5 decilitra krvi, nekome ćete spasiti život. Život cijenu nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 23:50