StoryEditor
Splitsjednica senata

Splitsko sveučilište usvojilo Plan za sprječavanje diskriminacije, uznemiravanja i nasilja. Rektor imenovao i povjerenstvo koje će voditi brigu o ovome

Piše Diana Barbarić
25. veljače 2021. - 15:49
Vladimir Dugandžić/Cropix

Na današnjoj 43. sjednici Senat Sveučilišta u Splitu je usvojio Akcijski plan za sprječavanje i suzbijanje svih oblika diskriminacije, uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu u Splitu. Tijekom ove godine Akcijskim planom je planirano izraditi i usvojiti Politiku, zatim Protokol o postupanju. Potom bi se izradila i web stranica s relevantnim informacijama. Isto tako Akcijski plan predviđa formiranje mreže kontakata za prijavu, edukaciju te mreže kontakata te uspostavljanje sustava za praćenje statistike prijava, a provela bi se edukacija studenata i zaposlenika.

Naime, rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić imenovao je 10. veljače Povjerenstvo za Sprječavanje i suzbijanje svih oblika diskriminacije, uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu u Splitu sa zadatkom analize postojećeg stanja te predlaganjem mjera i aktivnosti za sprečavanje i sankcioniranje nepravilnosti iz svoje nadležnosti.

Povjerenstvo je utvrdilo da Sveučilište u Splitu, kao i sve sastavnice, imaju javno dostupne Etičke kodekse, u kojima se jasno kaže da su diskriminacija i uznemiravanje neprihvatljivi. Dio sastavnica ima i na web stranici dostupan Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika ili neki ekvivalentni dokument. Na Sveučilištu djeluje i Psihološko savjetovalište studenata o kojem se obavijest nalazi i na mrežnim stranicama Sveučilišta, a imenovan je i studentski pravobranitelj.

Unatoč svim postojećim elementima, Povjerenstvo je smatralo da postoji prostor za unapređenje prevencije i mehanizama postupanja u slučajevima diskriminacije, uznemiravanja i nasilja te posebno njihove vidljivosti i ujednačenosti na svim sastavnicama. Stoga je Povjerenstvo predložilo Senatu donošenje Akcijskog plana u kojem su navedene glavne aktivnosti s rokovima.

Uz to, Senat je potvrdio izbor doc. dr. sc. Maje Krželj za pročelnicu Sveučilišnog odjela za studije mora za mandatno razdoblje od tri godine, počevši od 1. ožujka 2021.

Donesena je i odluka o pokretanju Sveučilišnog centra za venecijansko-osmanske studije, koji bi imao za cilj znanstveno istraživanje dragocjenosti naše lokalne povijesti i njenog predstavljanja našoj i svjetskoj znanstvenoj zajednici. Već su ranije ostvareni kontakti s kolegama znanstvenicima iz europskih zemalja kao što su Austrija, Italija, Francuska, Njemačka, a sada će se ostvariti preduvjeti da se suradnje prošire s brojnim uglednim domaćim i inozemnim visokoškolskim institucijama i istraživačkim centrima.

Također, Senat je potvrdio izbor nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje izv. prof. dr. sc. Nikole Glamuzine (Filozofski fakultet) u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora i izv. prof. dr. sc. Vesne Sokol (Kemijsko-tehnološki fakultet) u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 19:14