StoryEditor
Splitsvečana sjednica

Splitsko Sveučilište slavi 42. rođendan: 'Razmrsili smo grop zgrade tri fakulteta, riješit ćemo i menzu'

Piše Ivan Kaštelan / EPH
15. lipnja 2016. - 18:51
sveuciliste_obljetnica15-15

Sveučilište u Splitu u srijedu je u velikoj dvorani Medicinskog fakulteta svečanom sjednicom proslavilo 42. obljetnicu osnutka, na koju su se odazvali brojni uzvanici, rektori i prorektori brojnih Sveučilišta iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnici Crkve, vojske i diplomatskog zbora. Ipak, umjesto pukog redanja čestitara i formalnih govora, otvorene su 'karte' i zatražena pomoć u rješavanja postojećih problema.

- Splitsko Sveučilište jedna je od najvažnijih institucija u Splitu, ali i cijeloj Hrvatskoj, ljestvica je titulom najuspješnije znanstvene ustanove u državi podignuta na najviši mogući nivo. To je zasluga svih profesora i djelatnika, ali i predanog rada samih studenata.

Na nama je da potičemo stručnjake da ovdje ostanu, jer zemlja znanje ne smije biti samo floskula, već cilj svih nas bez obzira na političku pripadnost. Određeni naslijeđeni problemi postoje, ali tu smo da ih rješimo. Složio sam se s rektorom Šimunom Anđelinovićem da to ipak ne ide bez pomoći Vlade, pa apeliram na Ministarstvo da nas prime na sastanak i da zajednički riješimo naslijeđene probleme - kazao je u svom govoru gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Na to mu je Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, odgovorio kako već sutra može dogovoriti susret s ministrom Šustarom, i kako će se uložiti dodatni napori kako bi se realiziralo ono što splitsko Sveučilište traži.

U opširnom izvješće o radu Sveučilišta rektor Šimun Anđelinović naglasio je kako su odlični rezultati koji su postignuti mogući jedino u sinergiji zaposlenika i studenata, te kako su ciljevi ostvareni jer su bili precizno zacrtani kroz dobro osmišljenu strategiju.

- Transferom znanja želimo pokrenuti cijelo društvo, posebno gospodarstvo i lokalnu zajednicu, staviti se u službu cijele zajednice. Pokrenut je inovativan projekt postakademskog zapošljavanja, besplatan za prvih 24 studenata, ali ove godine idemo u njegovo širenje.

Krenuli smo i u projekt 'Nastavne baze' kako bi što više studenata tijekom studiranja došli u doticaj s realnim sektorom. Naši studenti će ovog ljeta praksu odrađivati u više od 150 različitih subjekata, to je temelj inovativnog gospodarstva kojem težimo - kazao je rektor Anđelinović, pohvalivši se i su u protekloj godini uspjeli 'razmrsiti grop' zgrade tri fakulteta, istaknuo je sve snažniju suradnju s inozemnim fakultetima, a najavio i kako su nadomak rješenja velike menze u novom studentskom Domu.

'Svjetla reflektora' nakon toga konačno su usmjerena na zaslužne pojedince. Počasni doktorati dodjeljeni su akademiku Nikoli Bašiću, prof. dr. sc. Davidu Jones Owenu, te akademiku Mateu Martiniću Berošu koji se zahvalio video porukom, dok je titula počasnog zvanja professor emeritus dodijeljena prof. dr. Goranu Tomaševiću, Jeleni Perić i Davoru Juretiću.

Rektorovu nagradu za izvrsnost u prošloj akademskoj godini zaslužili su: Josip Katić, Karla Šitić, Igor Tomić, Dujam Kovač, Karla Gudelj, Ana Žeravica, Ante Begonja, Nika Stanović, Maja Čelan, Marina Crnjac, Ivan Budimir Bekan, Martin Andrijašević, Dora Derado, Iva Budimir, Jakov Kusić, Dora Jakus, Ivona Bućan, Gabrijela Deglin, Maja Čorić, Melita Anušić, Marija Vuković, Jelena Čulić, Ivan Mihanović, Stipe Kliškinjić, Andrija Matetić, Ana Marija Paladin, Matea Dragun i Krešimir Poljak.

Rektorove nagrade za znanstveni ili umjetnički rad pripale su Ana Mariji Paladin i Maji Miše, posebna nagrada za izniman uspjeh dodijeljena je Ivani Strikić, Domagoju Mrčeliću i Dori Uzinić, dok je skupna nagrada pripala udruzi mladih programera 'DUMP'.


Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednice RH i savjetnik za društvene djelatnosti:

Još je gradonačelnik Jakša Miličić kada je u doba ekspanzije planirao razvoj Splita shvatio koliko je važna spona Sveučilišta i Grada, a posljednje dvije godine vidim proaktivnost u radu Sveučilišta što će svakako služiti za njegov daljnji razvoj i zamah.

Svi koji su danas nagrađeni jamstvo su da se taj proces nastavlja. I dok politika pluta izgubljena u tranziciji, preko rada Sveučilišta vidim sjajan put za izlazak iz ekonomske krize: izvrsnošću, konkurentnoću i marljivim radom.

Predsjednika Rektorskog zbora Damir Boras:

Hrvatska najmanje od svih država u Europskoj uniji izdvaja za obrazovanje i znanost, stoga je neophodna pomoć gradova i županija kako bi mogli raditi na unaprijeđenju kvalitete Sveučilišta.

Postoje jasne predpostavke da splitsko Sveučilište dodatno procvjeta i napreduje, u nekim granama znanosti postižete izvrsne rezultate, i upravo ta područja potrebno je dodatno poticati i pomagati iz vlastitih sredstava lokalne zajednice. Hrvatski rektori složili su se kako je ključni korak k tome da cijelo društvo počne napredovati dodatno ulaganje u široko obrazovanje.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja:

Suradnja sa Sveučilištem je iskrena i dinamična. Županija je nastavna baza za studente, a u zajedničkih 15-ak znanstvenih projekata ulažemo do dva milijuna kuna godišnje.

Često kažemo da nije dovoljno razvijati samo turizam i druge grane gospodarsvo, na prvom mjestu treba ulagati u visoku znanost. Bit ćemo podrška u brojnim novim projektima i idejama, koji služe podizanju kvalitete studiranja.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić:

Sveučilišta su središta današnjeg modernog i umreženog svijeta. Zabrinjava nas činjenica da sve više mladih stručnjaka odlazi u inozemstvo pronaći 'svjetlo'.

Stoga bi želio poručiti svima onima koji planiraju otići, kao i onima koji su već otišli, da iskustveno prevedu na hrvatski univerzalnu izreku: 'East, west, at home the best' (Ni istočno ni zapadno, kod kuće je najbolje).

 

#SVEUčILIšTE U SPLITU

Izdvojeno