StoryEditor
SplitOVO SE ZOVE SKRB!

Sveučilište u Splitu se bori s COVID-19: dijele 30.000 zaštitnih maski studentima, a zaraženima se besplatno dostavlja hrana i pruža psihološka pomoć

Piše Helena Lovrić
7. listopada 2020. - 11:16
Sveučilište u Splitu pokazalo je impresivnu brigu za svoje studenteUnist

Sveučilište u Splitu podijelit će ukupno 30 tisuća besplatnih zaštitnih maski studentima svih sastavnica. Maske će na Sveučilište stizati tjedno i bit će raspoređene po fakultetima i odjelima u kontingentu od 6000 komada.

Ta akcije nije gašenje požara, odnosno reakcija na 21 osobu pozitivnu na COVID-19 na Sveučilištu, od čega je 17 studenata Medicine na engleskom jeziku, nego su se maske počele dijeliti i prije negoli su se strani studenti zarazili. Podsjetimo, još uoči početka akademske godine, organizirano je povjerenstvo za suzbijanje koronavirusa na Sveučilištu, te su poduzete brojne preventivne mjere. 

Kako nam javlja Filip Klarić-Kukuz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, dogovorena je i 70 posto niža cijena dezinficijensa za sve sastavnice Sveučilišta u Splita.

{embed_photo_L30}1593936{/embed_photo_L30}

– U suradnji sa Županijom smo organizirali smještaj za sve oboljele i one u samoizolaciji koji nemaju drugu opciju. To se naročito odnosni na studente smještene u domovima, jer tamo ne mogu boraviti ako su zaraženi ili bliski kontakti zaraženih, kao i na studente koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva – govori nam Klarić-Kukuz, te dodaje kako se finalizira dogovor sukladno kojem će dvije liječnice studentima biti na usluzi 24 sata dnevno, a imat će i prednost pri testiranju na koronavirus.

Također, u suradnji Sveučilišta u Splitu, Studentskog centra i Studentskog zbora, onim studentima koji nemaju za pomoć nekog bliskog, omogućit će se dostava hrane iz studentskih restorana, kao i dostava neophodnih lijekova i higijenskih potrepština.

U okviru Centra za epidemiju COVID-19 svim studentima i zaposlenicima na raspolaganju je broj telefona 099/COVID19, odnosno 099/2684319, na kojem se mogu dobiti sve relevantne informacije vezano uz ovu bolest.

U sklopu organizirane pomoći studentima Sveučilišta u Splitu, a uslijed okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa, Sveučilište vodi brigu i o aspektu mentalnog zdravlja studenata.

Organizirali su psihološku pomoć studentima u samoizolaciji i to telefonskim savjetovanjem ili e-savjetovanjem. Navedeno uključuje opciju savjetovanja na engleskom ili hrvatskom jeziku.

Na ovaj način studenti mogu dobiti podršku kako se nositi s trenutačnom situacijom, izraziti svoje strahove i naučiti se bolje nositi s neugodnim emocionalnim stanjima koja su očekivana reakcija na ovakve stresore.

Termin u kojem studenti mogu nazvati je radnim danom od 9 do 11 sati i to na broj: 091/4433935, odnosno e-mail savjetovanje@unist.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 01:17